• Посилання скопійовано

Що означає «визначення рахунку для видаткових операцій» при арешті рахунків?

Мінʼюст розповів, що означає «визначення рахунку для видаткових операцій» і чому не знімається при цьому арешт з рахунків при поданні заяви до органів примусового виконання про визначення рахунку для видаткових операцій

Що означає «визначення рахунку для видаткових операцій» при арешті рахунків?

У складних фінансових ситуаціях деякі українці стикаються з проблемою арештованих рахунків. Під час дії воєнного стану, щоб допомогти людям зберегти фінансову стабільність, наша держава дозволяє здійснювати певні операції з арештованих рахунків. Що означає «визначення рахунку для видаткових операцій» і чому не знімається при цьому арешт з рахунків при поданні заяви до органів примусового виконання про визначення рахунку для видаткових операцій? Ці питання є найпоширенішим серед громадян, які звертаються до органів державної виконавчої служби та на гарячу лінію. Розберімося разом.

6 травня 2023 року набув чинність Закон України від 11.04.2023 №3048-ІХ, яким було доповнено розділ XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» пунктом 10-2. Цей пункт передбачає, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, фізичним особам - боржникам дозволяється здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного року. Також дозволяється сплачувати податки та збори без урахування арешту за умови, що такий рахунок визначено для здійснення видаткових операцій. Однак важливо розуміти, що це не означає автоматичне зняття арешту.

Якщо ви є боржником і арешт накладено на кошти, що розміщені на декількох поточних рахунках в одному банку або на поточних рахунках у різних банках, арешт на ваші кошти залишається в силі. Проте ви отримуєте можливість витрачати певну суму в межах встановленого ліміту – до двох мінімальних заробітних плат на місяць (один мінімальний розмір заробітної плати на 1 січня 2024 року становив 7100 гривень) – лише на одному поточному рахунку в одному банку. Для цього потрібно подати відповідну заяву до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, який наклав арешт на кошти, із зазначенням номера поточного рахунку, який ви хочете використовувати для таких операцій, та найменування банку, в якому відкрито цей рахунок.

Постанова про визначення поточного рахунку фізичної особи - боржника в банку для здійснення видаткових операцій виноситься виконавцем протягом двох робочих днів з дня отримання заяви та не пізніше наступного робочого дня після її винесення надсилається банку.

Зняття ж арешту з коштів відбувається у таких випадках:

  • надходження на рахунок органу державної виконавчої служби або рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених з боржника (в тому числі від реалізації майна боржника), необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника;
  • отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом;
  • отримання виконавцем судового рішення про скасування заходів забезпечення позову;
  • отримання виконавцем документального підтвердження наявності на одному чи кількох рахунках боржника коштів, достатніх для виконання рішення про забезпечення позову.

У всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.

Пам'ятайте: арешт не знімається автоматично. Кожна ситуація індивідуальна.

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»