• Посилання скопійовано

Подання звітності та сплата податків під час війни: що змінилося?

Нещодавно ВРУ прийняла новий закон, який вніс зміни до ПКУ. Зараз ми розглянемо, як цей закон змінить ситуацію щодо порушення строків подання звітності до ДПС та порушення строків сплати податків

Подання звітності та сплата податків під час війни: що змінилося?

Нагадаємо, що ВРУ прийняла законопроєкт №7360, який одразу було підписано головою ВРУ і передано на підпис Президенту. І ось 26 травня його було опубліковано в «Голосі України» - тепер це Закон України від 12.05.2022 р. № 2260–IX.

З текстом закону можна ознайомитися тут.

Новий закон набрав чинності з 27 травня. Виключення становлять лише зміни до п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ щодо проведення камеральних перевірок декларацій з ПДВ та уточнюючих розрахунків до них (в разі їх подання) до яких подано заяву про бюджетне відшкодування – вони набирають чинності з 2 червня. 

Про ПДВ-зміни, які принесе новий закон, ми вже розповіли тут.

А зараз поговоримо про зміни, які стосуються скасування відповідальності за порушення строків подання звітності та сплати податків в цілому.

 

Як було до 27 травня?

Про поточну ситуацію ми вже розповідали тут. Саме тоді, у березні, в підрозділі 10 розділу ХХ ПКУ з’явився пункт 69, який регулює це питання.

Підпунктом 69.1 ПКУ встановлено, що у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Це стосується:

  • дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ;
  • реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладнихрозрахунків коригування;
  • подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо.

Але наголосимо ще раз, що це стосується саме тих платників, які не можуть виконувати свої обов'язки!

Таку умову й раніше висували ДПС разом з Мінфіном, про що ми повідомляли тут. А потім це  питання було врегульовано на законодавчому рівні.

 

Що змінилося з 27 травня?

По-перше, законотворці уточнили: навіть платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних,  розрахунків коригування, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків під час війни.

Проте за декілька умов:

  • якщо граничний термін виконання цих обов’язків припадає на період, починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим новим законом (на базі законопроєкту №7360);
  • за умови реєстрації такими платниками податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН до 15 липня 2022 року,
  • за умови подання такої податкової звітності до 20 липня 2022 року;
  • та за умови сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Отже, зараз встановлено певний умовний період, за який платникам податків не треба буде доводити, була в них можливість платити податки чи ні – за неподання звітності до ДПС і несплату податків з початку війни по зараз (точніше по дату набрання чинності новим законом) нікого не каратимуть. Але для цього треба буде до серпня 2022 року виправити ситуацію і погасити всі свої борги щодо зазначених порушень.

А що далі, адже війна ще не закінчилася? Норма щодо звільнення від відповідальності для тих, хто не може подати звітність або сплатити податки, залишається. Тільки ось їм треба буде доводити таку неможливість (як, власне, це передбачено ПКУ зараз).

Увага! В новому законі зазначається, що Мінфін має затвердити Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків його обовязків, та Перелік документів, які мають це підтверджувати!  Отже, новації не закінчилися і цікаве ще попереду. 

 

Якщо у вас є відокремлений підрозділ

Новим законом прописані правила відповідальності, якщо у платника податків є відокремлені підрозділи. У них, нагадаємо, теж можуть бути власні обов’язки щодо подання звітності та сплати податків. А може бути й інша ситуація, коли все це має робити за них головне підприємство. 

Отже, у разі відсутності можливості у платника податків щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу своєчасно виконати свій податковий обов’язок:

  • щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ,
  • реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування,
  • подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та
  • обсяг обігу пального або спирту етилового тощо,

такий платник податків теж звільняється від відповідальності, визначеної ПКУ, у межах діяльності, що провадиться через такі філії, представництва, відокремлені чи інші структурні підрозділи, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України!

Водночас платники податків, у тому числі щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, передбачених цим Кодексом, за умови виконання ними таких податкових обов’язків, щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Тобто норма щодо звільнення від відповідальності аналогічна. А ось строки виконання обов’язків менші – вже не чекатимуть кінця війни і півроку після.

 

Окремі правила для спецгрупи ЄП

Про введення 2% ставки для третьої групи платників єдиного податку (так званої «спецгрупи») ми писали досить багато. Не забули про них і автори нового закону.

Платники єдиного податку зі спецгрупи звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період, починаючи  з 24 лютого 2022 року до дня переходу таких платників у спецгрупу.

Проте за умови виконання ними таких податкових обов’язків:

  • щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН,
  • подання звітності,
  • сплати податків і зборів,

протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2%.

Нагадаємо, що зараз ПКУ передбачає два варіанти виходу зі спецгрупи:

  • за заявою платника податків (тобто добровільна відмова від ставки 2%, іноді – змушено-добровільна, через порушення умов перебування у спецгрупі),
  • автоматична (після закінчення війни).

Але спеціальна норма, про яку  ми зараз говоримо, спрацьовує лише у разі повернення на попередню систему оподаткування, а не на якусь іншу! Тобто в разі автоматичного повернення у зв’язку з припиненням або скасуванням воєнного стану, ця норма працює теж «автоматично». А ось у разі виходу за заявою – тільки якщо платник повертається на попередню систему оподаткування.

 

Увага! «Самоштрафи»

Нагадаємо про відповідальність за ще один тип порушень – це коли податкова звітність подана, але сума податків до сплати в ній була визначена неправильно. Якщо ця сума була завищена, нема проблем, за переплати поки що нікого не штрафують. А ось у разі заниження розмір відповідальності буде залежати від того, хто знайшов помилку, сам платник податків чи податківці при документальній перевірці.

Таке явище як «самоштраф» давно відомо платникам податків. Це той штраф, який встановлено п. 50.1 ПКУ в разі самостійного виявлення платником податків заниження грошового зобов’язання в податковій звітності.  Ті самі 3% - 5%, так. І тепер законотворці вирішили врегулювати правила застосування «самоштрафу» під час війни!

У разі самостійного виправлення платником податків у податкових періодах до 25 липня 2022 року, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Тобто війна ще не закінчилася і скільки триватиме воєнний стан, ніхто не знає. Проте не застосовувати «самоштрафи» можна буде лише до кінця липня 2022 року, і то у разі виправлення в цей період усіх занижень сум податків, зроблених з 24 лютого 2022 року. Пізніші помилки такої пільги не матимуть.

Однак, як ми зазначали раніше, під час війни платники ПДВ тимчасово не матимуть права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, передбаченого п. 50.1 ПКУ, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ!

***

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»