• Посилання скопійовано

Держпідприємства зможуть звітувати в електронному вигляді

Мінекономрозвитку та Мінфін ухвалили спільний наказ щодо запуску єдиної бази автоматизованого збору, аналізу та зведення фінансових звітів та інформації про фіскальні ризики державних підприємств в електронному вигляді

Держпідприємства зможуть звітувати в електронному вигляді

Урядовий портал розповідає, що 11 січня Мінекономрозвитку разом із Міністерством фінансів ухвалили спільний наказ щодо запуску єдиної бази автоматизованого збору, аналізу та зведення фінансових звітів та інформації про фіскальні ризики державних підприємств в електронному вигляді. Ця ініціатива має на меті спростити для органів управління процедуру збору та аналізу звітності держпідприємств, її узагальнення та подання до Мінекономрозвитку та Мінфіну, а також зробити зручним для громадськості використання агрегованої фінансової інформації державних підприємств.

В Україні на сьогодні зареєстровано 3385 державних підприємств, що перебувають під управлінням центральних органів державної влади. З них 1618 працюючих, управління якими здійснюється 84 органами. Одному органу управління підпорядковується від 1 до 324 підприємств. До уповноваженого органу управління подається: фінансова звітність – квартальна та річна, інформація щодо ефективності управління державною власністю (моніторинг), фінансові плани та звіти про їх виконання, стратегічні плани, інвестиційні плани, окремі звіти на вимогу уповноваженого органу управління. Згідно з чинним законодавством всі плани та звіти держпідприємств надаються у паперовому вигляді.

Сьогодні Мінекономрозвитку та інші органи управління державними підприємствами витрачають невиправдано багато часу і людських ресурсів на просту механічну роботу із переносу даних із паперових звітів до електронних таблиць. Відмова ж від паперового документообігу на користь електронного, а також автоматизований процес збору звітності вже у готовому електронному вигляді надасть можливість органам управління вивільнити додаткові ресурси та зекономити час для якісного аналізу даних звітів та ефективності використання державної власності замість їхньої звичайної механічної обробки.

Згідно з проектом Мінекономрозвитку пропонується застосування єдиних форматів файлів для звітів для уніфікації даних зі звітів, електронного цифрового підпису для посвідчення джерела, а також системи контролю заповнення документів.

Втілення даного проекту надасть можливість оперативніше проводити моніторинг фінансово-господарської діяльності держпідприємств та виявляти фіскальні ризики для більш ефективного управління державним майном.

Публічний портал, на якому будуть відображені агреговані результати діяльності держпідприємств в електронному вигляді, буде запущений в роботу вже у 2019 році.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»