• Посилання скопійовано

ФОП-«єдинник» у 2021 році виходить на пенсію: як звітувати з ЄСВ?

Хто з ФОП-пенсіонерів та осіб з інвалідністю звільняється від сплати ЄСВ? Як заповнити та подати звітність зі статусом «Довідковий» у разі призначення пенсії протягом 2021 року? Чи можна виправляти помилки у такій звітності?

ФОП-«єдинник» у 2021 році виходить на пенсію: як звітувати з ЄСВ?

У ФОП, як і в решта фізосіб, призначення пенсій прямо залежить від наявності страхового стажу. А він не з’явиться у Реєстрі застрахованих осіб в ПФУ доти, поки ФОП не відзвітує з ЄСВ. Зокрема, і за рік, у якому у ФОП з’явилося право претендувати на призначення пенсії.

Тому зараз розглянемо три основні питання, які виникають у таких ФОП. І те, чи змінилися відповіді на ці питання у 2021 році в результаті введення єдиної звітності.

 

ФОП-пенсіонери та особи з інвалідністю звільняються від сплати ЄСВ

Нагадаємо, що відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону №2464  платниками ЄСВ є фізичні особи – підприємці, у тому числі фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування.

Проте згідно з частиною четвертою ст. 4 Закону №2464 такі особи звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Податківці у своїх роз’ясненнях у підкатегорії 201.01.06 "ЗІР" зауважили, що  не звільняється від сплати ЄСВ ФОП, яка є пенсіонером за віком або за вислугою років, та отримує пенсію згідно зі законодавством іншої країни. Отже, такі пенсіонери зобов’язані нараховувати і сплачувати ЄСВ на загальних підставах.  Право не платити ЄСВ надає лише українська пенсія. Про це ми писали тут.

До того ж фізична особа – підприємець зобов’язана сплачувати ЄСВ за місяць, в якому було втрачено статус «особи з інвалідністю».

 

Подання єдиної звітності у разі призначення пенсії

Перш ніж отримати пенсію, слід подати звітність.

Тож перейдемо до правил заповнення єдиної звітності у разі призначення пенсії.

У разі призначення пенсії фізособи-«єдинники» подають до органу ДПС за місцем обліку декларацію з єдиного податку та ЄСВ (форма якої затверджена наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. №752)  з типом форми «Звітна» та додатковою позначкою «Довідково», у складі якої формується Додаток 1. Про це вказали податківці у підкатегорії 107.01.07 «ЗІР».

Зверніть увагу, що конкретного строку для подання такої довідкової декларації не встановлено! Проте, якщо її не подати, ПФУ може відмовити у призначенні пенсії. Тому, чим раніше ФОП відзвітує (з дати настання події, яка надає йому право на пенсію), тим краще.

Декларацію заповнюють таким чином:

  • у заголовній частині в комірці 01 «Звітна» та в комірці 04 «Довідково» проставляється позначка «Х»;
  • у розд. 1 вказується реєстраційний номер облікової картки платника податків з врахуванням примітки 4 до Додатка 1;
  • у розд. 2 – серія (за наявності) та номер паспорта для ідентифікації платника єдиного внеску у ПФУ з врахуванням примітки 5 до Додатка 1;
  • у розд. 3 – прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);
  • у розд. 4 в полі «Податковий (звітний) період» проставляється позначка «Х» поруч з відповідним звітним періодом та зазначається номер календарного місяця (вказується арабськими цифрами від 1 до 12 номер календарного місяця, в якому подається Додаток 1), в якому подається Додаток 1;
  • у розд. 5 «Тип форми» в полі «призначення пенсії» проставляється позначка «Х»;
  • розд. 6 «Дата державної реєстрації припинення» не заповнюється;
  • у розд. 7 вказується основний код економічної діяльності за КВЕД згідно з реєстраційними документами;
  • у розд. 8 – період перебування фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування, як платника єдиного внеску – зазначається період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дати формування заяви на призначення пенсії та код категорії застрахованої особи;
  • рядки та графи у розд. 9 обов’язково заповнюються в розрізі місяців за період, визначений у розд. 8, де у графі 2 відображається самостійно визначена сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, нарахованого доходу застрахованих осіб, а у графі 4 обчислюються суми нарахованого єдиного внеску. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4.

Податківці у своєму роз’ясненні також підкреслили, що тип Додатка 1 «Уточнююча» для призначення пенсії не застосовується. Тобто виправити помилки, якщо вони були допущені в такій звітності, ФОП не зможе.

Зверніть увагу! Подання у складі Декларації з типом форми «Звітна» як «Довідково» Додатка 1 з типом форми «призначення пенсії» не звільняє платника єдиного внеску від обов’язку подання за звітний період (календарний рік) до контролюючого органу у складі Декларації Додатка 1 з типом форми «Звітна», в терміни, визначені ПКУ.

Тобто за рік призначення пенсії ФОП-"єдинник" має подати дві декларації (одну – довідкову протягом року, а другу – звітну у строки, встановлені ПКУ для його групи).  

 

Чи подають ФОП, які мають статус пенсіонера або особи з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, Додаток 1 до декларації платника ЄП – ФОП, та як заповнюється рядок 21 розд. VII Декларації?

Питання це не випадкове. Адже, як ми визначили вище, ФОП-пенсіонер ЄСВ не платить. То чи треба йому подавати у складі Декларації Додаток 1, який присвячений ЄСВ?

Податківці консультують таким чином. У розд. 9 Додатка 1 в графі 2 відображаються суми нарахованого доходу застрахованих осіб та у графі 4 розраховуються суми нарахованого єдиного внеску. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1.

Значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1 переноситься до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розд. VІІ Декларації.

Згідно з приміткою 8 до Декларації Додаток 1 не подається та не заповнюється ФОП – платниками єдиного податку І – ІІІ груп, за умови дотримання ними вимог, визначених частинами четвертою та шостою ст. 4 Закону № 2464, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе ЄСВ.

Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування!

Отже, ФОП-пенсіонери особи з інвалідністю, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, не формують та не подають Додаток 1 до Декларації та, відповідно, рядок 21 розд. VII Декларації не заповнюють.

Але  у разі самостійного (навіть помилкового і зайвого!) визначення для себе бази нарахування єдиного внеску, такі особи подають Додаток 1 до Декларації, а значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9 відображають у рядку 21 розд. VII Декларації.

І що далі робити з такою помилкою? Невже платити ЄСВ (хоча це не дасть права на страховий стаж)?

Заспокоїмо підприємців: наразі все не так сумно – помилки щодо ЄСВ у звітності виправити можна буде!

 

Як ФОПу виправити помилки у додатку 1 до єдиної звітності?

Для визначення уточнених зобов’язань зі сплати єдиного внеску заповнюється розд. 10 «Визначення зобов’язань зі сплати єдиного внеску у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» Додатку 1, в якому:

  • у рядку 1 вказується сума єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлена помилка, яка переноситься з рядка «Усього» графи 4 розд. 9 раніше поданого Додатка 1, що уточнюється;
  • у рядку 2 – уточнена сума нарахованого єдиного внеску за звітний (податковий) період, у якому виявлено помилку – вказується значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9;
  • у рядку 3 – сума збільшення суми єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, яка розраховується за формулою: рядок 2 розд. 10 – рядок 1 розд. 10 (заповнюється у разі якщо рядок 2 > рядка 1);
  • у рядку 4 – сума зменшення суми єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, яка розраховується за формулою: рядок 2 розд. 10 – рядок 1 розд. 10 (заповнюється у разі якщо рядок 2 < рядка 1);
  • у рядку 5 – сума пені, самостійно нарахована платником відповідно до ст. 25 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування». При цьому сума пені нараховується з розрахунку 0,1 відс. своєчасно не сплачених сум, розрахована за кожний день прострочення їх перерахування (зарахування).

Слід зазначити, що платник єдиного внеску може визначити зобов’язання зі сплати єдиного внеску у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок за податкові періоди, починаючи з 2021 року.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»