• Посилання скопійовано

НБУ передумав: з 17 січня ФОПи знову зможуть використовувати свої кошти без обмежень

НБУ скасував заборону використовувати підприємницькі кошти для власних потреб тільки після сплати податків та тільки з рахунків, відкритих для власних потреб фізособи

НБУ передумав: з 17 січня ФОПи знову зможуть використовувати свої кошти без обмежень

Національний банк України скасував норму щодо порядку використання поточних рахунків фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – ФОП), що містить постанова Правління НБУ від 27.12.2019 р. №162.

Вимога Національного банку здійснювати за поточними рахунками ФОПів лише ті розрахунково-касові операції, що не пов’язані із власними потребами, та право перераховувати кошти на власний рахунок після сплати усіх податків та зборів, викликала нерозуміння у бізнес-спільноти під час її застосування.

Прислухаючись до думки банків та їхніх клієнтів, Національний банк скасував цю норму, аби усунути маніпуляції і можливі перешкоди для діяльності підприємців.

«Ми призупиняємо цю норму, тому що це стосується фактично податкової служби, – зауважив Голова Національного банку Яків Смолій під час прес-брифінгу 16 січня 2020 року. – І я надіюся, що ми з податковою найближчим часом з`ясуємо, як правильно донести цей меседж до ринку, щоб не було подібних спекуляцій».

Відповідне рішення містить постанова Правління НБУ від 15.01.2020 р. №7 «Про внесення зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів». Воно набирає чинності з 17 січня 2020 року.

 

Водночас позиція Національного банку, як і раніше, залишається незмінною. З 2003 року діє норма, що поточні рахунки фізичних осіб не можуть використовуватися для проведення операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю.

 

Оскільки банківська система має бути захищена від ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, Національний банк обговорить з Державною податковою службою механізми, спрямовані на мінімізацію таких ризиків.

Зокрема, виключено з Інструкції весь абзац третій п. 14. А саме: 

«За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов'язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.»

текст постанови

***

Читайте також:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»