• Посилання скопійовано

Як відрізнити справжню банкноту від підробки?

У справжньої банкноти можна відчути банкнотний папір, який тактильно відрізняється від звичайного паперу, та рельєфність зображень з лицьового боку

Як відрізнити справжню банкноту від підробки?

Національний банк України на своїй сторінці у facebook розповідає як кожен із нас може відрізнити справжню банкноту від підробки.

Відповідь «підкажуть» захисні елементи, які легко запам’ятати.

Як така перевірка виглядає наживо демонструє Віталій Ковтонюк, старший фахівець відділу дослідження та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ.

На відео ви побачите різницю між справжньою та фальшивою банкнотою на прикладі 200 гривень.

1. Перевірте банкноту на дотик.

У справжньої банкноти ви відчуєте банкнотний папір, який тактильно відрізняється від звичайного паперу, та рельєфність зображень з лицьового боку.

2. Подивіться на банкноту проти світла та перевірте:

  • водяні знаки – на відео видно, що в справжній банкноті водяний знак (зображення портрета Лесі Українки) має напівтони, у підробці – імітований водяний знак контрастний, напівтонів немає. Також у підробки немає світлого елемента водяного знака – зображення графічного знака гривні;
  • наскрізний елемент – у справжньої банкноти всі елементи цифрового позначення 200 збігаються, доповнюють один одного, цифра 200 без розривів та зсувів. У підробки такого ефекту не спостерігається;
  • мікротекст зануреної в товщу паперу захисної стрічки. Порівнюючи справжню банкноту та підробку, ми бачимо, що в справжній банкноті мікротекст захисної стрічки чіткий, якість цифр і літер висока, водночас у підробці цифри й літери нечіткі, погано читаються.

3. Змініть кута нахилу.

Видно, як елемент змінює колір. У справжньої банкноти 200 гривень колір змінюється з малиново-фіолетового на оливково-зелений, натомість у підробки такого ефекту немає.

Якщо раптом до вас потрапила банкнота, в справжності якої ви не впевнені, зверніться до будь-якого банку для надсилання такої готівки на дослідження до Національного банку. Ця процедура безкоштовна.

Більше інформації про нашу Всеукраїнську інформаційну кампанію та готівкові розрахунки читайте на сайті «Анатомія Гривні» за посиланням.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»