• Посилання скопійовано

Країна торговців, програмістів та краси: аналіз нових бізнесів

Скільки підприємств відкрилось в Україні за останні три роки? Які сфери найпопулярніші серед підприємців з України?

Країна торговців, програмістів та краси: аналіз нових бізнесів

VoxUkraine розповідає, що останніми роками в Україні покращується бізнес-клімат. Про це говорять показники рейтингу легкості ведення бізнесу від Світового банку (Doing Business) та результати опитування експертів від НБУ. Динаміка показників міжнародного рейтингу свідчить, що починаючи з 2011 року започаткувати підприємство в Україні стає все легше.

Якщо у 2011 році за цим показником ми займали 118 позицію із 183, то у 2019 вже 56 з 190. Як ці цифри виглядають на практиці? Скільки нових підприємств відкрилося в Україні за останні три роки та скільки фізичних осіб-підприємців розпочали діяльність?  

VoxUkraine дослідив нові підприємства країни на основі даних компанії Опендатабот за останні два роки – з серпня 2017 по серпень 2019. 

 

Головне

  1. Протягом двох років з серпня 2017 по серпень 2019  кількість нових бізнесів зростає щомісяця на 20-30 тисяч, відповідно щодня в Україні реєструється близько 900 нових бізнесів. Загалом за цей період в країні було зареєстровано 686 379  нових бізнесів.
  2. ФОПів стабільно відкривається більше, ніж ТОВ. Наприклад, у 2019 році ФОПів відкрилось у 5,7 разів більше, ніж ТОВ. Всього вони становлять 77% масиву нових підприємств.
  3. Більшість нововідкритих бізнесів – як фізичних, так і юридичних осіб – займаються торгівлею. Причому для фізосіб це роздрібна торгівля (30% нових ФОП), а для юросіб – оптова (42% нових ТОВ). Другою за популярністю сферою діяльності ФОПів є програмування (12%), а для ТОВ – операції з нерухомістю (6%).
  4. В середньому на 100 тисяч населення припадає 1 558 нових бізнесів. Загалом 40% від усіх нових підприємств на 100 тис. населення відкрили в Київській, Харківській, Одеській, Миколаївській, Львівській та Чернівецькій областях. Але абсолютну кількісну перевагу має Київ (тут знаходяться 20% усіх відкритих за цей час підприємств).
  5. Державні органи починають перевіряти підприємства у середньому за 10 місяців після реєстрації. Найшвидше приходить з перевіркою Держспоживслужба (в середньому через 9 місяців). Вона найбільше цікавиться підприємствами охорони здоров’я. Пенсійний фонд починає перевірки в середньому за 10 місяців після реєстрації, але підприємства роздрібної торгівлі – удвічі раніше (в середньому за 5 місяців).

 

Стрімка динаміка

Підприємницька діяльність в Україні стрімко розвивається. За досліджений період в Україні відкрилось 686 379 бізнесів, тобто понад 900 нових підприємств на день.

Відповідно, щомісяця в Україні реєструють в середньому 26 632 підприємства. При цьому динаміка стабільна, і кількість нових підприємств завжди утримувалась на рівні 20 – 30 тисяч на місяць.

Рис 1. Кількість зареєстрованих нових підприємств за роками

Однак є цікавий виняток. Восени 2018 року було зареєстровано найбільше нових бізнесів. Тоді середні показники збільшились більш ніж на 7 000 підприємств з піковою реєстрацією у жовтні 2018 року – 57 168 нових підприємств, що майже вдвічі перевищувало середню за рік (29 443 бізнесів). Частково це пояснюється заходами з детінізації зайнятості, здійсненими Кабміном у цей час.

Які ж саме бізенси активно реєстрували у жовтні 2018? Більшість зареєстрованих тоді бізнесів – це ФОПи, а сфери їхньої діяльності – це роздрібна торгівля різних видів (20 577), перукарські послуги (6 891)  та комп’ютерне програмування (3 360). Відзначимо, що ці сфери – у топах за популярністю незалежно від періоду.

Рис 2. ТОП-сфери за кількістю зареєстрованих бізнесів за період з серпня 2017 по серпень 2019

З року в рік існує позитивна динаміка відкриття нових підприємств. Найпопулярнішими сферами є торгівля, програмування та надання індивідуальних послуг (зокрема, послуги салонів краси та перукарень). Детальний аналіз регіонального розподілу, типів реєстрації, таймлайну перевірок та інвестицій читайте далі.

 

ФОП чи ТОВ?

Серед усіх організаційно-правових форм реєстрації кількісно переважають ФОП. За 2 роки їх зареєструвалося 531 019 (77% від усіх бізнесів). На другому місці за кількістю реєстрацій знаходяться ТОВ (155 359 бізнесів), вони становлять 75%  від усіх зареєстрованих юридичних осіб. А на третьому – громадські організації (10 404). Далі ми будемо аналізувати тільки бізнес – ФОП та ТОВ. Громадські організації розглянемо в наступному дослідженні.

Щороку ФОПів відкривається стабільно більше, ніж ТОВ, і різниця у кількості поступово зростає. Наприклад, у 2017 році ФОПів відкрилось у 3,6 раза більше, ніж ТОВ (86 171  підприємств проти 31 444). А в серпні 2019 ФОПів відкрилося уже в 5,7 рази більше, ніж ТОВ (172 068 проти 43 371). 

Це може пояснюватись легкістю процедури реєстрації, значно меншими вимогами до звітності та розміром податків. Останній фактор стає однією з причин, через які підприємці намагаються залишитися у статусі ФОП. Реєстрація ТОВ потребує більшої кількості бюрократичних процедур, а для складання звітності та сплати податків знадобляться послуги професійного бухгалтера. Окрім того, інколи підприємства використовують ФОП як спосіб платити нижчі податки.

Таб. 1 Топ-сфери за часткою зареєстрованих підприємств у ФОП та ТОВ

 

ТОП-3 напрямки ФОП  ТОП-3 напрямки ТОВ
Роздрібна торгівля (30%) Оптова торгівля (42%)
Програмування (12%) Операції з нерухомим майном (6%)
Оптова торгівля (7%) Будівництво (5%)

 

В обох сферах за часткою зареєстрованих у сфері підприємств домінує торгівля (табл. 1). За розглянутий період нових ФОПів у сфері роздрібної торгівлі з’явилося майже вдвічі більше, ніж у наступній за популярністю сфері – програмуванні. А у юросіб найпопулярніша сфера – оптова торгівля – у сім разів випереджає другу за популярністю галузь – операції з нерухомим майном.

За даними Держстату оптова та роздрібна торгівля на першому місці за часткою у ВВП (14%). Серед лідерів також переробна промисловість (12%) та сільське господарство (11%). Ці три сфери разом становлять близько 40% ВВП. Водночас будівництво та фінансова та страхова діяльність у лідерах за темпами зростання обсягів створеної доданої вартості.

Згідно даних статистичної звітності банків України від НБУ, оптова та роздрібна торгівля також стабільно залучають багато прямих іноземних інвестицій: у першому півріччі 2017 – 24 млн дол, у  першому півріччі 2018 – 67 млн дол, у першому півріччі 2019 – 36 млн дол. За сумою абсолютних обсягів інвестицій за три перші півріччя наведених років торгівля знаходиться на третьому місці після харчової та добувної промисловостей.

Рис. 3 Динаміка та абсолютні внески валової доданої вартості до ВВП, 2017-2019 рр, млрд грн

 

Бізнеси регіонів

Регіональний розподіл  відкриття нових бізнесів не став сюрпризом. Найбільш активно нові бізнеси відкривали у 5 найбільших областях та Києві. При цьому кількість нових бізнесів у Києві втричі більша, ніж середня кількість у топ-5 областях. За 2,5 роки у столиці зареєстрували 139 646 нових бізнесів, що становить 20% від їхньої загальної кількості.

Рис. 4 Регіональний розподіл нових бізнесів на 100 тис. населення
(наведіть на область, щоб побачити топ-3 сфери)

Щоб оцінити інтенсивність відкриття нових бізнесів для кожного регіону незалежно від кількості населення в ньому ми розрахували кількість підприємств на 100 тисяч населення. Найбільший їх приріст у Київській (2 140 на 100 тис. населення), Харківській (1 923), Одеській (1 890), Миколаївській (1 765), Чернівецькій (1 745) та Львівській (1 747) областях. Сумарно вони складають 41% загальної кількості нових бізнесів.  Найпопулярнішими сферами у цих областях є роздрібна та оптова торгівля, а також програмування.

У всіх регіонах країни на першому місці за кількістю нових підприємств на 100 тис. населення знаходиться сфера роздрібної торгівлі. Сфера оптової торгівлі також присутня у трійці лідерів в усіх регіонах, але займає друге чи третє місце. 

Програмування входить до трійки найпопулярніших сфер у кожній з топ областей за кількістю нових бізнесів. Загалом по Україні цієї сфери немає у трійці лідерів у 12 областях із середньою кількістю нових бізнесів на 100 тис.населення 1 272.

Перукарські послуги – в трійці лідерів у 10 областях із середньою кількістю населення трохи більше 1,5 млн.

Джерело: VoxUkraine

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»