• Посилання скопійовано

Чи відображати у касовій книзі кошти, внесені на розрахунковий рахунок підприємства через касу банку?

Не відображаються у касовій книзі госпсуб’єктами кошти, що надійшли у вигляді наданої фінансової допомоги, збільшення статутного фонду тощо, внесення одним із засновників або посадовою особою суб’єкта господарювання на розрахунковий рахунок підприємства через касу банку

Чи відображати у касовій книзі кошти, внесені на розрахунковий рахунок підприємства через касу банку?

Офіс великих платників податків повідомляє, що за роз’ясненнями наданими Державній фіскальній службі України Національним банком України, не відображаються у касовій книзі суб’єктами господарювання кошти, що надійшли у вигляді наданої фінансової допомоги, збільшення статутного фонду тощо, внесення одним із засновників або посадовою особою суб’єкта господарювання на розрахунковий рахунок підприємства через касу банку.

Даний висновок підтверджується наступним.

Відповідно до пунктів 6 та 7 розділу II Положення № 148, фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами з суб’єктами господарювання у розмірі до 50 000 гривень.

Платежі понад установлену граничну суму проводяться, зокрема, через банки шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточній рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

Відповідно до статті 1 Закону «Про захист економічної конкуренції» товаром є будь-який предмет господарського обороту, в тому числі продукція, роботи, послуги, документи, що підтверджують зобов'язання та права (зокрема цінні папери). Статтею 3 ГКУ передбачено, що господарською діяльністю визнається діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Таким чином, установлені Національним банком України вимоги поширюються на розрахунки за правочинами за участі суб’єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі на фінансову допомогу, збільшення статутного фонду.

Отже, якщо сума фінансової допомоги або внеску поповнення статутного фонду перевищує 50 000 гривень, то фізичні особи (наприклад, один із засновників або директор чи головний бухгалтер суб’єкта господарювання) можуть скористатися для розрахунків послугами банків шляхом внесення готівкових коштів та подальшого їх перерахування на рахунки отримувачів (у даному випадку на поточні рахунки суб’єкта господарювання). Такі кошти не повинні відображатися у касовій книзі суб’єкта господарювання, оскільки вони надійшли на поточний рахунок у безготівковому порядку.

Одночасно повідомляємо, що зазначена норма діяла і раніше (відповідно до Положення №637 та постанови НБУ від 06.06.2013 р. №210).

***

Читайте також:

Оформлення касових документів за новими правилами - на прикладах від редакції.

Нове Положення про касові операції: перше знайомство.

Чи можна використовувати старі форми касових документів: позиція ДФСУ.

Джерело: МГУ ДФС – Центральний офіс з обслуговування великих платників

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»