• Посилання скопійовано

Вільну економічну зону «Крим» депутати скасували. Що натомість?

1 липня ВРУ прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» (законопроєкт №5501-д)

Вільну економічну зону «Крим» депутати скасували. Що натомість?

Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» (проект Закону зареєстровано за №5501-д).

Закон установлює, що тимчасово, на період дії Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», для платників податків, які на дату втрати чинності Законом України «Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» мають податкову адресу та/або об’єкти оподаткування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Податковий кодекс України застосовується з урахуванням особливостей, визначених даним Законом.

Законом встановлено, що на тимчасово окупованій території не справляються загальнодержавні та місцеві податки і збори та військовий збір, не подається звітність і не проводяться податкові перевірки. Окрім того, зупиняються заходи, пов’язані з погашенням податкового боргу, нараховуванням штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені за несвоєчасне погашення грошових зобов’язань та інші порушення податкового законодавства.

Також списується податковий борг (у тому числі штрафні санкції, пеня та несплачені проценти за користування розстроченням (відстроченням)) платників податків із податковою адресою на тимчасово окупованій території.

Будь-які доходи з джерелом їхнього походження з іншої території України, що нараховуються (виплачуються) на користь осіб, які мають податкову адресу на тимчасово окупованій території, оподатковуються за правилами, встановленими цим Кодексом для їхньої виплати (репатріації) за кордон України.

Крім того, внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо тимчасового звільнення відповідних суб’єктів від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Закону України «Про виконавче провадження», пов’язані з реалізацією положень ПК щодо списання податкового боргу, а також до Закону України «Про валюту і валютні операції» у частині повноважень Національного банку України щодо встановлення порядку транскордонного переміщення готівкової валюти держави-окупанта та/або порядку здійснення операцій з готівковою валютою держави-окупанта на території України.

Цей Закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом України «Про визнання таким, що втратив чинність Закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»