• Посилання скопійовано

Увага! З 11 липня - старт кампанії з оновлення інформації про бенефіціарів

Мінфін нарешті затвердив Положення про форму та зміст структури власності. Подавати відомості щодо бенефіціарів слід після набрання чинності наказу (через місяць з дня його офіційного опублікування). Наказ №163 опублікований в "Урядовому кур'єрі" від 11.06.2021 року, тобто кампанія з оновлення інформації про власників в ЄДР почнеться 11 липня

Увага! З 11 липня - старт кампанії з оновлення інформації про бенефіціарів

Мінфін розробив та затвердив Наказ «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» №163, зареєстрований Мін’юстом 08 червня 2021.

Структура власності є офіційним документом, який з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи має в обов’язковому порядку надаватись державному реєстратору.

Структура власності готується в довільній формі та є схематичним зображенням, на якому відображаються всі особи, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами. У структурі власності потрібно зазначити розмір участі кожного з власників, а також вказати осіб, які незалежно від формального володіння мають можливість значного впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи. Крім того, необхідно зазначати опис здійснення та характер вирішального впливу кінцевого бенефіціарного власника на діяльність юридичної особи.

Зазначене Положення розроблено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» і Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та відображає форму і зміст структури власності.

Якщо відомості щодо кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи чітко не відслідковуються за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, до схематичного зображення необхідно також додати офіційні документи, що підтверджують можливість здійснювати такий вирішальний вплив.

Зразки складання схематичного зображення структури власності оприлюднені на офіційному веб-сайті Мінфіну. Наказ набирає чинності через місяць із дня його офіційного опублікування.

 

Коли ж подавати відомості про бенефіціарів?

Наказ №163 набирає чинності через місяць з дня опублікування. Його опубліковано в "Урядовому кур'єрі" від 11.06.2021 року №111. Відповідно він почне діяти із 11.07.2021 року. Тобто старт кампанії з оновлення інформації про власників в ЄДР почнеться з 11 липня. На все відведено три місяці

 

Нагадаємо, що 28 квітня 2020 року набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» який є частиною міжнародних зобов’язань України, визначених Угодою про асоціацію з ЄС, адаптує в національне законодавство Рекомендації FATF (міжнародної організації по боротьбі із відмиванням коштів) та 4-ту і частково 5-ту Директиви Європейського Союзу проти відмивання коштів та фінансування тероризму.

 Форма для подання інформації про бенефіціарів та структури власності

Подати таку інформацію (враховуючи доволі короткі строки – три місяці) можна трьома способами (ст. 14 Закону №755):

  • у паперовій формі особисто (через ЦНПАи або суб’єкта держреєстрації) або через представника/підписанта за ЄДР;
  • у паперовій формі поштовим відправленням (справжність підпису заявника на реєстраційній заяві засвідчується нотаріально);
  • в електронній формі.

Про це та про те, хто з підприємств має подати інформацію про бенефіціарів ми писали тут.

 

Від редакції: 

Коли ж подавати відомості про бенефіціарів?  Наказ №163 набирає чинності через місяць із дня опублікування. Його опубліковано в "Урядовому кур'єрі" від 11.06.2021 року №111, відповідно він почне діяти із 11.07.2021 року. Тобто старт компанії з оновлення інформації про власників в ЄДР почнеться з 11 липня. На все про все відведено три місяці. Останній день для подання документів припидає на 10 жовтня, але це буде неділя, тому скоріш за все виконати вимогу слід буде до 8 жовтня включно. Але поки офіційної інформації від Мін'юсту про це  немає.

***

Читайте також:

***

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»