• Посилання скопійовано

Обмін валюти у готівці пропонують обкласти 1% збором – на розвиток спорту (оновлено)

Законопроектом №2208 запропоновано внести зміни до ПКУ щодо запровадження загальнодержавного збору на розвиток спорту. Ставка збору становитиме 1% від операції з купівлі іноземної валюти у готівковій формі

Обмін валюти у готівці пропонують обкласти 1% збором – на розвиток спорту (оновлено)

3 жовтня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №2208 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження загальнодержавного збору на розвиток спорту".

Як бачимо вже з назви, проектом Закону передбачено запровадження загальнодержавного збору на розвиток спорту з операцій  купівлі іноземної валюти у готівковій формі.

Платниками цього збору будуть уповноважені установи, визначені в Законі «Про валюту і валютні операції», та їхні структурні підрозділи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти у готівковій формі. 

Об’єктом оподаткування збору на розвиток спорту будуть операції з купівлі іноземної валюти у готівковій формі. А базою оподаткування - сума операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі.

Ставка збору на розвиток спорту становитиме 1% від операції з купівлі іноземної валюти у готівковій формі.

Базовий податковий період дорівнюватиме календарному дню.

Платники збору подаватимуть до 20 числа місяця, що настає за звітним, до контролюючих органів декларацію (звіт) про нарахування та сплату збору на розвиток спорту при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ.

Законопроектом також передбачено встановлення відповідальності платників збору за здійснення операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі без видачі розрахункових документів. Так, за ненадання першого примірника розрахункового документа при здійсненні операцій або надання такого документа не на повну суму загрожуватиме штрафом у розмірі 100% суми операцій з купівлі іноземної валюти, здійснених платником збору без надання розрахункових документів.

***

А ось аргументи автора законопроекту, народрого депутата від "Слуги народу" Олександра Дубинського (мовою оригіналу):

«Считаю, что при введении чека с каждой кассовой операции (законопроект 1053-1) + жестких санкциях за его не-выдачу (1073-1) — нужно создавать стимулы для обмена валют в безналичной форме.

То есть, если валюта размещается на текущем / карточном / виртуальном счете — обмен проводится без комиссии.

Если же обмен идёт в наличной форме — платите налоги в бюджет. На развитие спорта.

Потому что наличная валюта в стране, в основном, появляется из теневой экономики и взяток.

Мы же боремся за легализацию теневой экономики и прозрачность всех финансовых операций, в том числе, нелегальных обменок? 

Вот и давайте переводить наличный валютный обмен «в белую». Чтобы валюта попадала в банки, и не подписывала серый наличный оборот и валютных спекулянтов».

 

***

UPD_10/10/2019

В результаті проведеного опитування у своєму профілі Facebook Дубинський вирішив відкликати законопроект 2208. Про це ми писали тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»