• Посилання скопійовано

Як виправити помилку у акцизній накладній на розподіл залишків пального?

Податківці наголошують, що РК до такої акцизної накладної не складається і не реєструється. У платників акцизу була можливість виправити таку помилку до 15.08.2019 р. шляхом складання нової акцизної накладної

Як виправити помилку у акцизній накладній на розподіл залишків пального?

ДФСУ у ІПК від 16.08.2019 р. № 3845/6/99-99-12-03-03-15/ІПК розповідає, що відповідно до п. 231.7 ПКУ коригування показників АН шляхом складання розрахунку коригування та реєстрації його в ЄРАН здійснюється у наступних випадках:

  • якщо після реалізації пального або спирту етилового відбувається повернення частини чи всього обсягу пального або спирту етилового особі, яка реалізує пальне або спирт етиловий;
  • у разі виникнення потреби у виправленні помилок, допущених при складанні такої акцизної накладної.

При цьому, розподіл обсягів пального, облік якого здійснювався в системі електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП), між акцизними складами та/або акцизними складами пересувними здійснюється шляхом складання та реєстрації АН. Роз’яснення, як це потрібно було зробити ми наводили тут.

Водночас, операції з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ не здійснюються, тобто фізична передача (відпуск, відвантаження) пального не відбувається.

Відповідно до цього податківці у коментованій консультації зазначають, що показники АН, складених для розподілу обсягів залишків пального, не можуть коригуватись шляхом складання розрахунків коригування акцизної накладної.

Як раніше повідомляли податківці, виправлення невідповідних даних в розподільчих АН, може бути здійснено шляхом реєстрації акцизних накладних з напрямком використання – «0» та датою складання – 01.07.2019.

Тобто, можливість виправити помилку у платників акцизу була, але вона обмежена у строках.

Адже при цьому податківці наголошували, що термін виправлення помилок, яких платники припустились у розподільчих АН (тобто термін реєстрації другого примірника АН, складених для виправлення помилок у розподільчих АН) – по 15.08.2019 р. (включно).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»