• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №11(88) | 27.07.2021 р.

Вісімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток |

«Податок на прибуток» №11(88) | 27.07.2021 р.

Це – вже одинадцятий з початку року (і вісімдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, чи можна перенести збиток при переході на податок на прибуток;
  • наведемо особливості подання фінзвітності компанією з управління активами щодо результатів діяльності ІСІ без статусу юрособи;
  • з’ясуємо, до чого призведе відсутність ТТН щодо перевезення товарів;
  • розповімо, чи треба збільшувати фінрезультат на суму штрафу через збільшення податку на прибуток;
  • поговоримо про особливості подання ДПС річної фінзвітності разом з аудиторським звітом.

Гарного вам читання!

 

***

Чи  можна перенести збиток при переході на податок на прибуток?
Запорізькі податківці наголосили, що платник податку на прибуток, який перейшов зі спрощеної системи оподаткування, не може зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування, що обліковувалось у нього в Декларації до переходу на спрощену систему оподаткування.

Тобто норми пп. 140.4.4 ПКУ не стосуються перенесення збитків при переході зі спрощеної на загальну систему оподаткування.

 

Особливості подання фінзвітності компанією з управління активами щодо результатів діяльності ІСІ без статусу юрособи
Дніпропетровські податківці зазначили, що декларація з податку на прибуток складається та подається платником податку на прибуток окремо по кожному інституту спільного інвестування без статусу юридичної особи (далі – ІСІ), активами яких він управляє відповідно до Закону №5080, зі заповненням в основній частині Декларації поля 9 «Повне найменування інституту спільного інвестування». В ньому зазначається повне найменування і реєстраційний код такого ІСІ та проставленням відповідної позначки у полі 10 «Особливі відмітки».

У режимі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету КУА має можливість сформувати та подати фінансову звітність щодо результатів діяльності такого ІСІ разом з Декларацією по ІСІ, активами якого вона управляє, зазначивши у полі «Підприємство» фінансової звітності найменування КУА та додатково найменування такого ІСІ.

Якщо КУА здійснює управління активами кількох ІСІ, то Декларація разом з фінансовою звітністю складається та подається КУА окремо по кожному ІСІ, активи яких перебувають у її управлінні.

 

До чого призведе відсутність ТТН щодо перевезення товарів: роз'яснює ДПС
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що у разі відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання послуг з перевезення вантажу, у тому числі товарно-транспортної накладної, які відносяться до первинних документів та на підставі яких ведеться бухгалтерський облік, платник податків при визначенні фінансового результату до оподаткування відповідно до правил бухгалтерського обліку не має підстав для врахування вартості таких послуг при формуванні собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Тобто немає ТТН, немає й витрат на перевезення товарів.

 

Відкоригували декларацію з прибутку та збільшили суму податку: чи збільшувати фінрезультат? 
Луганські податківці вказали, що суми штрафу та пені, нараховані платником податку при самостійному виправленні помилок за попередній податковий (звітний) період, визнаються витратами згідно з правилами бухгалтерського обліку при визначенні фінансового результату до оподаткування.

На суму таких штрафів та пені податкова різниця для збільшення фінансового результату до оподаткування не виникає.

 

І наостанок – роз’яснення від ДПС
Щодо подання контролюючому органу річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом читайте тут Платник податку, який зобов'язаний оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом надсилає до контролюючого органу у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним:

  • річну фінансову звітність в електронній формі для формування та подання фінансової звітності до Державної податкової служби України і Державної служби статистики України має ідентифікатор форми, який починається з літери "S";
     
  • через приватну частину Електронного кабінету аудиторський звіт разом із супровідним листом у форматі pdf (обмеження 2 МБ) за допомогою режиму "Листування з ДПС"»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»