• Посилання скопійовано

Оренда нерухомості для «спрощенців»

У зв’язку із прийняттям нового Закону №4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» виникла нова норма (пп. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291), яка передбачає, що фізичні особи — підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 кв. м, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв. м, не можуть бути платниками єдиного податку.

Тобто якщо, наприклад, у власності фізичної особи перебуває нерухоме майно нежитлового призначення загальною площею 400 кв. м, то він не може здавати одну частину майна (110 кв. м) в оренду як фізична особа, а решту 290 кв. м ? як фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування. Ця фізична особа може надавати нерухомість в оренду або як фізична особа на загальній системі оподаткування, або як фізична особа ? не суб’єкт господарювання.

Але якщо, наприклад фізична особа має у власності житлове приміщення загальною площею 150 кв. м, то вона може здавати в оренду частину цього приміщення (кімнату площею 30 кв. м), перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, за умови якщо решта житлового приміщення (120 кв. м) не перебуває в оренді.

ДПІ у Подільському районі м. Києва нагадує, що фізичні особи — підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна, належать до третьої групи та повинні подавати квартальну декларацію з 1 квітня до 10 травня 2012 року і сплатити 5% без ПДВ (3% з ПДВ) від отриманого доходу з 10 травня до 20 травня.

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»