• Посилання скопійовано

В які строки слід відзвітувати з ЄСВ ФОПам та самозайнятим особам за 2018 рік?

Хто звільнений від сплати ЄСВ та подання Звіту? Що буде за неподання звіту з ЄСВ?

В які строки слід відзвітувати з ЄСВ ФОПам та самозайнятим особам за 2018 рік?

Строки подання річного звіту з ЄСВ

Фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до органів ДФС звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом  (календарний рік). Але оскільки 9 лютого припадає на суботу, то за п. 14 розд. ІІ Порядку №435 останнім днем подання звіту з ЄСВ за 2018 рік буде 11 лютого 2019 року.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, формують та подають самі за себе до фіскальних органів звіт один раз на рік до 1 травня року, що настає за звітним періодом.

Для членів фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, звітними періодами є календарні місяці, які формуються та відображаються у річній звітності, що подається до 1 травня року за результатами фінансового року. Але оскільки 1 травня є святковим днем, то за п. 14 розд. ІІ Порядку №435 останнім днем подання звіту з ЄСВ за 2018 рік буде 2 травня 2019 року.

 

Хто звільнений від сплати ЄСВ та подання Звіту?

Варто зазначити, звільняються від сплати єдиного внеску за себе фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему, та члени фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Звіт зазначеними особами не подається.

 

Порядок сплати ЄСВ

Фізичні особи – підприємці, в тому числі «єдинники», особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Платники єдиного внеску несуть фінансову та адміністративну відповідальність за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з єдиного внеску.

 

Від редакції: Відповідальність за несплату та неподання звіту з ЄСВ

У разі виявлення своєчасно не сплачених сум ЄСВ платники єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх із нарахуванням пені (ч. 2 ст. 25 Закону про ЄСВ). Пеня нараховується з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ накладається штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум (ч. 1011 ст. 25 Закону про ЄСВ).

З дня надходження вимоги про сплату недоїмки платник ЄСВ протягом 10 к. д. повинен сплатити суми недоїмки та штрафів разом із нарахованою пенею.

Штрафні санкції також будуть застосовані у разі неподання, несвоєчасного подання Звіту підприємцем. Розмір штрафу 10 н. м. д. г. – 170 грн, відповідно до п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ. Також у цьому разі не уникнути адмінштрафу за ст. 165-1 КпАП. Розмір штрафу від 30 до 40 н. м. д. г. – від 510 грн до 680 грн.

Джерело: ДФС у Чернігівській області

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»