• Посилання скопійовано

Чи може бути «єдинником» провайдер ТВ-програм?

Податківці вважають, що все залежить від послуг, які надає такий провайдер

Чи може бути «єдинником» провайдер ТВ-програм?

Коментар до ІПК ДФС від 09.04.2019 р. №1523/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Податківці нагадали, що  п. 291.5 ПКУ визначено перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи.

Звісно, про провайдерів ТВ-програм в цьому пункті немає ані слова. Натомість, як підкреслюють податківці, відповідно до ч. 8 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку І – ІІІ груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), які здійснюють діяльність з надання послуг пошти (крім кур’єрської діяльності) та зв’язку (крім діяльності, що не підлягає ліцензуванню).

З поштою зрозуміло, вона до цього питання немає жодного відношення. Але ось діяльність в сфері зв'язку має і пряме.

 

Транслювання ТВ-програм на ЄП здійснювати можна!

Провайдер програмної послуги – суб'єкт господарювання, який на підставі ліцензії, виданої Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення, на договірних засадах надає абонентам можливість перегляду пакетів програм, використовуючи для передавання цих програм ресурси багатоканальних телемереж (ст. 1 Закону №3759-XII).

Відповідно до п. 1 ст. 40 Закону №3759 для організації діяльності провайдера програмної послуги суб'єкт господарювання (провайдер або оператор телекомунікацій чи оператор кабельних мереж) повинен отримати ліцензію (дозвіл) у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення.

Використання ресурсів телекомунікаційних мереж загального користування для потреб телебачення та радіомовлення здійснюється на договірних засадах відповідно до законодавства (п. 1 ст. 28 Закону №1280-IV).

Згідно з Поясненням до Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД-2010), затвердженим наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. №396 (далі – Пояснення до КВЕД-2010), клас 60.20 включає створення телевізійними каналами повного пакета програм на основі придбаних програмних компонентів (наприклад, художніх або документальних фільмів тощо), програмних компонентів власного виробництва (наприклад, місцеві новини, репортажі в прямому ефірі) або комбінування обох видів компонентів.

Повний пакет телепрограм може або транслюватися їх виробником, або вироблятися з метою їх передавання іншим одиницям, таким як компанії, що надають послуги кабельного телебачення, або провайдерам супутникового телемовлення, для подальшого поширення глядачам.

Таким чином, транслювати ТВ-програми може і юрособа, яка їх виробляє. І ось для них, як доходять висновку податківці, вид діяльності у сфері телевізійного мовлення (код КВЕД-2010 60.20) не суперечить умовам перебування на спрощеній системі оподаткування.

 

А ось транслювати ТВ-програми без їх створення – ні!

Такий висновок податківці пояснюють тим, що діяльність з комплектування пакета каналів і розповсюдження такого пакета без створення телевізійних програм також передбачена класом 61 «Телекомунікації (електрозв'язок)» КВЕД-2010.

Спільність видів діяльності, включених до розділу 61 КВЕД-2010, поляга в передаванні контенту без залучення до процесу його створення. Поділ діяльності у цьому розділі залежить від типу задіяної інфраструктури. У випадку передавання телевізійних сигналів це може включати формування пакета програм (які створені у розділі 60) для їх поширення (Пояснення до КВЕД-2010).

Такий вид діяльності у сфері телекомунікацій, як надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж, підлягає ліцензуванню (ч. 4 п. 7 Закону №1280).

Отже, якщо провайдером здійснюється діяльність, яка відповідає класу 61 «Телекомунікації (електрозв'язок)» КВЕД-2010 та потребує отримання відповідної ліцензії, то відповідно до пп. 291.5.1 ПКУ такий провайдер не може перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»