• Посилання скопійовано

Інвентаризація у ФОПа під час перевірки: якщо дуже потрібно, то можна

Положення про інвентаризацію №879 встановлює порядок проведення інвентаризації активів лише для ЮО. Проте податківці зазначають, що під час перевірки платника податку вони можуть вимагати проведення інвентаризації і від ФОП. ДПС права, але як проводити таку інвентаризацію?

Інвентаризація у ФОПа під час перевірки: якщо дуже потрібно, то можна

Коментар до ІПК ДПС від 17.08.2020 р. №3378/ІПК/99-00-07-05-01-06

Відповідно до пп. 20.1.9 ПКУ контролюючі органи мають право вимагати під час перевірок від платників податків проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Водночас Положення про інвентаризацію №879 застосовується для юридичних осіб усіх форм власності та не розповсюджуються на фізичних осіб – підприємців.

Отже, два висновки:

  1. Податківці інвентаризацію під час перевірки не проводять. Її проводить платник податку за їхньою вимогою (втім, податківці мають право бути присутніми при її проведенні).

  2. Як проводити інвентаризацію у ФОПів - нічим не встановлено.

Але податківці у коментованій ІПК зазначають, що представники контролюючого органу мають право під час фактичної перевірки вимагати від платника податків (зокрема, і у ФОП), якого перевіряють, і проведення інвентаризації, і зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Проте у випадку перевірки ФОП інвентаризація цінностей здійснюється без дотримання всіх вимог Положення 879. Тобто за вимогою контролюючого органу ФОП може провести інвентаризацію в довільному порядку.

Крім того, податківці нагадали, що п. 12 ст. 3 Закону №265 встановлено обов’язок* суб'єкта господарювання надати контролюючим органам під час проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті). Детальніше про цю вимогу ми писали тут.

* Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Отже, з коментованої консультації податківців можна зробити висновок, що суб'єкт господарювання (в тому числі і ФОП) під час перевірки зобов'язаний:

  • надати податківцям за запитом накладні, товаро-транспортні накладні, та інші документи на товар, що знаходиться у реалізації; 
  • провести інвентаризацію (якщо її вимагають податківці) товарів, готівки та інших цінностей, які використовуються в підприємницькій діяльності. Зокрема, така інвентаризація може полягати в простому перерахунку цих цінностей за місцем проведення розрахунків для встановлення їх кількості (суми) на час перевірки.

***

Читайте також: Незберігання первинних документів, звітності – які штрафи з 23 травня?

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»