• Посилання скопійовано

У «єдинника» IV групи на 1 січня є податковий борг: які наслідки?

Як на практиці застосовується заборона «єдинникам» IV груп мати податковий борг, наявність якого змушує госпсуб'єкта залишити лави платників ЄП цієї групи? Який порядок відмови від спрощеної системи оподаткування при виявленні податкового боргу? Консультує ДФСУ

У «єдинника» IV групи на 1 січня є податковий борг: які наслідки?

Коментар до індивідуальної консультації від 27.07.2018 р. №3307/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Податківці, насамперед, вказали, що ст. 291 ПКУ затверджено критерії, яким повинні відповідати «єдинники» 1 - 4 групи. Зокрема, критерії для платників «єдинників» 4-ї групи встановлено у пп. 4 п. 291.4 ПКУ. А умови, за яких СГ не може перебувати у 4-й групі «єдинників», визначено п. 291.5-1 ПКУ.

Пп. 291.5-1.3 ПКУ передбачено, що не може бути «єдинником» 4-ї групи СГ, який станом на 1 січня звітного року має податковий борг. Але є виняток: сума безнадійного податкового боргу, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Оскільки суб’єкти господарювання можуть стати платниками ЄП 4-ї групи тільки з початку року (п. 298.8 ПКУ), то і факт наявності податкового боргу теж перевіряється станом на початок року. 

Далі реєстрація СГ як платника «єдинника» 4-ї групи не безстрокова, а діє лише протягом одного звітного року. Тому щороку СГ повинні підтверджувати свою відповідність критеріям «єдинників» 4-ї групи. Невідповідність умовам, визначеним ст. 291 ПКУ, під час реєстрації «єдинником» 4-ї групи є підставою для прийняття ДФС рішення про відмову у реєстрації СГ як платника єдиного податку (п. 299.6 ПКУ). З цієї причини податківці відмовлятимуть у реєстрації тим СГ, у кого наявний податковий борг на початок року.

Але наявність податкового боргу протягом звітного року не контролюється та негативних  наслідків немає, оскільки такої підстави не встановлено у переліку щодо анулювання реєстрації «єдинника» четвертої групи.

Таким чином, «боржники» щорічно повинні відсіюватися  податківцями ще на етапі реєстрації платниками ЄП 4-ї групи на поточний звітний рік.

Усе про єдиний податок – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись, як це виглядає?

Але й самому СГ - платнику ЄП 4-ї групи не варто втрачати контроль. Якщо станеться так, що всупереч наявності боргу на початок року його зареєструють платником ЄП 4-ї групи, цей факт може виявитися під час проведення виїзних документальних перевірок. І тоді такому платнику за всі періоди (починаючи з того року, на початок якого був наявний борг)  нараховуються податки і збори, від сплати яких він звільнявся як платник ЄП 4-ї групи, та штрафи. Крім цього, такий СГ зобов'язаний перейти на загальну систему, починаючи з наступного місяця після місяця, у якому було встановлено таке порушення. Про це зауважили податківці у коментованій ІПК.

Тобто під час перевірки податківці нарахують платникові  всі податки, збори та санкції – як на загальній системі, а з наступного місяця після перевірки  такий платник вже самостійно переходить на загальну систему. При цьому слід буде подати уточнюючу декларацію з єдиного податку 4-ї групи, у якій слід буде зняти суми єдиного податку, нараховані за місяці, протягом яких СГ вже перебуватиме на загальній системі. 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»