• Посилання скопійовано

Юрособа-«єдинник» зменшує статутний капітал: податкові наслідки

Засновники підприємства на єдиному податку вирішили зменшити статутний капітал та отримати кошти, раніше внесені до нього. Чи треба підприємству сплачувати єдиний податок із суми такого зменшення?

Юрособа-«єдинник» зменшує статутний капітал: податкові наслідки

Коментар до ІПК від 31.05.2019 р. №2505/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

В підприємства оподаткованого доходу не буде...

Податківці в ІПК навели визначення об’єкта оподаткування для юридичної особи, яка сплачує єдиний податок, який встановлено п. 2 п. 292.1 ПКУ та вказали, що є датою отримання доходу.

Окремо вони зауважили, що до складу доходу платника єдиного податку не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника (пп. 8 п. 292.11 ПКУ).

Тож оскільки частина коштів, внесених засновниками товариства для формування його статутного капіталу та яка має бути повернена засновникам внаслідок зменшення статутного капіталу товариства, не призводить до зростанням власного капіталу товариства, то з урахуванням норми пп. 8 п. 292.11 ПКУ ці кошти не включаються до складу доходу товариства.

 

Але при зменшенні статутного капіталу єдинника слід пам’ятати!

Згідно з пп. 291.5.5 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25%.

На підставі цієї норми податківці у підкатегорії 108.01.01 «ЗІР» вказали: юридична особа, у якої статутний фонд дорівнює нулю і яка має одного або декілька засновників – юридичних осіб, що не є платниками єдиного податку, не може застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Та і якщо статутний капітал зменшується не настільки радикально, слід пам’ятати про зазначені вище пропорції. Якщо його зменшення відбувається завдяки виходу деяких осіб з числа засновників, обмеження в 25% для засновників на загальній системі оподаткування все рівно повинно виконуватись. Інакше підприємству доведеться й самому відмовитись від статусу єдиноподатника.

 

Бухоблік зменшення статутного капіталу

А тепер поговоримо про бухоблік зменшення статутного капіталу.

Нагадаємо, що за п. 44.2 ПКУ юрособи-«єдинники» ІІІ групи мають вести спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування. А згідно з визначенням доходу за П(С)БО 15 зменшення статутного капіталу не призводить до визнання доходу в обліку. При цьому операції щодо зменшення статутного капіталу слід відображати відповідно до Інструкції №291.

На субрахунку 401 «Статутний капітал» відображається статутний капітал господарських товариств, державних і комунальних підприємств. За кредитом субрахунку 401 «Статутний капітал» відображається збільшення статутного капіталу, за дебетом – його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому субрахунку повинно відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства. Аналітичний облік статутного капіталу ведеться за видами капіталу за кожним засновником, учасником, акціонером тощо.

Для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу відповідно до Інструкції №291 призначено рахунок 46 «Неоплачений капітал». За дебетом цього рахунку відображається заборгованість засновників (учасників) господарського товариства за внесками до статутного капіталу підприємства, за кредитом – погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу.

Але при зменшенні статутного капіталу застосовувати 46 рахунок слід буде у випадку наявності заборгованості засновників за внесками до статутного капіталу.

А от на рахунку 45 слід відобразити зменшення статутного капіталу у разі виходу засновника. На ньому ведеться облік вилученого капіталу в разі викупу власних акцій (часток) у акціонерів з метою їх перепродажу, анулювання (зменшення статутного капіталу) тощо. За дебетом цього рахунку відображається фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників, за кредитом – вартість анульованих або перепроданих акцій (часток).

Зменшення статутного капіталу юрособи – єдинника на суму недовнесених вкладів

 


з/п
Зміст господарської операції Бухгалтерський облік Сума, грн.
Д-т К-т
1 Сформовано статутний капітал 46 401 60000
2 Унесено вклади засновниками до статутного капіталу (частково) 311 46 40000
3 Зменшено статутний капітал на суму недовнесених учасником вкладів 401 46 20000

 

Зменшення статутного капіталу юрособи – єдинника після внесення вкладів

 


з/п
Зміст господарської операції Бухгалтерський облік Сума, грн.
Д-т К-т
1 Сформовано статутний капітал 46 401 60000
2 Унесено вклади засновниками до статутного капіталу (частково) 311 46 40000
3. Прийнято рішення про зменшення статутного капіталу на 20000 грн 401 672 20000
4 Повернуто суму частини внеску засновнику, на яку зменшено статутний капітал, з поточного рахунку 672 311 20000

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»