• Посилання скопійовано

Продаж корпоративних прав юрособою-«єдинником»: податкові нюанси

«Єдинник» не може бути професійним торговцем цінними паперами. Проте інвестувати в інші підприємства, а потім продавати корпоративні права – може. При цьому виручка (а не прибуток) від продажу юрособою корпоративних прав визнається об’єктом оподаткування єдиним податком

Продаж корпоративних прав юрособою-«єдинником»: податкові нюанси

Чи може «єдинник» бути інвестором?

Іноді не лише може, а й змушений.

Згідно з пп. 291.5.5 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25%.

Тобто, якщо засновники-юрособи самі є юрособами, частка засновників у розмірі не менше 75% статутного капіталу юридичної особи, яка планує обрати спрощену систему оподаткування, повинна належати юридичним особам – платникам єдиного податку.

Таким чином, існування самих юросіб-«єдинників» подекуди вимагає наявності інвесторів – «єдинників».

Зауважимо, що у підкатегорії 108.01.02 «ЗІР» податківці вказували на окремі нюанси засновництва юрособи-«єдинника».

Так, юрособи-«єдинники» ІІІ групи можуть вносити кошти або майно до статутного капіталу іншої юридичної особи (бути засновником іншої юридичної особи).

Зверніть увагу, що внесок можна зробити не лише грошовими коштами, а й іншим майном. І це, на думку податківців, не порушує умови перебування на спрощеній системі оподаткування (щодо способу розрахунків).

Аналогічна позиція наводилась в ІПК від 17.01.2020 р. №160/ІПК/05-99-04-04 та ІПК від 10.07.2019 р. №3178/ІПК/04-36-12-04-21, про що ми писали тут

Хоча, звісно, це лише роз’яснення від податківців, і з часом їхня думка може змінитися. Тому безпечніше робити такий внесок грошима (готівкою, з урахуванням граничної суми розрахунку, встановленої Положенням №148. Зараз це 10 тис. грн протягом одного дня або безготівково з рахунку на рахунок).

Але податківці підкреслили, що придбання та продаж юрособою–платником єдиного податку третьої групи корпоративних прав інших юридичних осіб на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво.

У ІПК від 06.11.2020 р. №4598/ІПК/99-00-04-02-02-06 податківці також звернули увагу на заборону за п. 291.5 ПКУ щодо перебування на спрощеній системі. Ним визначені види діяльності, при здійсненні яких суб’єкти господарювання не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп. Це, зокрема, діяльність у сфері фінансового посередництва та діяльність з управління підприємствами. Саме таких КВЕДів не може бути зазначено при реєстрації платником ЄП. 

Отже, інвестором бути можна. Але це не повинно бути видом діяльності, тобто таких операцій у «єдинника» повинно бути не багато, щоб у податківців не виникло думки, що така діяльність здійснюється на постійній основі.

 

Наслідки продажу корпоративних прав

Участь у формуванні статутного капіталу іншої юридичної особи є господарською операцією, що передбачає внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою при їх розміщенні такою особою, тобто здійсненням прямих фінансових інвестицій (пп. 14.1.81 ПКУ).

Сам внесок до статутного капіталу іншої юрособи не призводить до виникнення доходу ні в такої юрособи, ні в інвестора. А витрати у вартості цього внеску не зменшують об’єкт оподаткування єдиним податком у інвестора.

Податківці у коментованій ІПК розповіли про податкові наслідки для юрособи-«єдинника» у разі продажу корпоративних прав.

Для цього слід згадати правила визнання доходу для оподаткування ЄП (п. 292.1 ПКУ) та дати його отримання (п. 292.6 ПКУ). Це доведеться зробити, адже зараз в ПКУ немає спеціальних правил оподаткування продажу корпоративних прав юрособами-«єдинниками».

І на підставі зазначених норм висновок податківців такий: продаж юрособою корпоративних прав визнається доходом та є об’єктом оподаткування єдиним податком.

Тобто вся виручка від такого продажу потрапить під оподаткування єдиним податком, без жодного зменшення на витрати, зокрема, у вартості раніше зробленого внеску до статутного капіталу юрособи, чиї корпоративні права були продані.

Така позиція податківців не нова. Зокрема, аналогічні висновки податківці наводили у 2018 році, про що ми писали тут.

Відповідно така операція впливатиме на граничний обсяг річного доходу для перебування на спрощеній системі. Нагадаємо, що з 1 квітня 2020 р. для ІІІ групи «єдинників» цей граничний обсяг встановлено на рівні 7 млн грн. А перевищення цього розміру для «єдинника» ІІІ групи призведе до переходу на загальну систему оподаткування з кварталу, наступного за кварталом, у якому сталося це перевищення.

***

Читайте також: Чи включається до доходу платника ЄП сума, внесена до додаткового капіталу?

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»