• Посилання скопійовано

Зміни у правилах самостійної відмови від спецгрупи ЄП: аналіз Закону №2719

Завдяки Закону №2719 у ПКУ зʼявиться чіткість у можливості перебування на ЄП після самостійного рішення відмовитися від спецгрупи ЄП. Ці новації також будуть поширюватися й на 4 групу ЄП

Зміни у правилах самостійної відмови від спецгрупи ЄП: аналіз Закону №2719

21 листопада Зеленський підписав Закон №2719 щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу. Про це ми писали тут

Зокрема, ним внесено зміни до п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Нагадаємо, що до цього часу  платник податку мав право самостійно відмовитися від використання спецгрупи з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. Податківці навіть наводили приклад. Так, у разі прийняття рішення про відмову від реєстрації платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2% з 01.06.2022 р., заява про відмову повинна бути подана до контролюючого органу не пізніше 31.05.2022 р. Але було невідомо про подальшу долю платників податків.

Податківці свого часу від себе наводили наслідки. Але це не було закріплено ПКУ.

Так от зараз завдяки Закону №2719 «єдинники» зі спецгрупи ЄП у разі самостійної відмови від неї вважатимуться такими, що застосовують систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання спецгрупи ЄП.

Проте це не стосується ситуації, коли у заяві про відмову від використання спецгрупи ЄП він зазначив про перехід на сплату інших податків і зборів. 

Також не забули й про «єдинників» 4 групи. Норма щодо можливості сільгосптоваровиробника обрати 4 групу тільки через два роки після відмови від спрощеної системи не буде стосуватися ситуації самостійного рішення щодо відмови від спецгрупи ЄП.

Ці норми почнуть діяти за днем офіційного опублікування Закону №2719.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»