• Посилання скопійовано

Юрособи-«єдинники» ІІІ групи будуть сплачувати ВЗ за себе: законопроєкт №11416-д

Законопроєкт №11416-д містить норму щодо обовʼязку сплати ВЗ всіма платниками ЄП ІІІ групи. Тобто юрособи-«єдинники» ІІІ групи з 1 жовтня теж сплачуватимуть ВЗ «за себе» у розмірі 1% від доходу. Вперше це потрібно буде зробити за IV квартал 2024 року

Юрособи-«єдинники» ІІІ групи будуть сплачувати ВЗ за себе: законопроєкт №11416-д

Нагадаємо, що 17 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Законопроєктом №11416-д, зокрема, передбачається:

  • підвищення ставки військового збору працівників з 1,5% до 5%. Попри те, що бізнес не підтримує цю зміну, оскільки вважає, що це ще більше переведе трудові відносини в «тінь»;
  • ⁠встановлення ВЗ для ФОПів І, ІІ та IV груп у розмірі 10% від МЗП;
  • ⁠встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для  ФОПів та юросіб ІІІ групи ЄП;
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано воєнний стан;
  • ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ;
  • ⁠запровадження щомісячної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року. Тож за місяці IV кварталу 2024 р. звітуватимемо ще разом, а вже за січень 2025 р. доведеться подавати відповідну нову звітність. Звісно, її форму й порядок складання ще має затвердити Мінфін, а ДПС підготувати відповідні е-формати.

Підкреслимо, що Закон прийнято ще тільки в першому читанні, тож ще має бути голосування ВРУ за ІІ читання та в цілому, а потім підписання Спікером ВРУ та Президентом. Але планується, що, незалежно від дати його опублікування, його норми щодо ВЗ будуть діяти з 1 жовтня 2024 року.

 

Наслідки змін для юросіб-«єдинників» ІІІ групи

За текстом законопроєкту №11416-д обовʼязок сплати ВЗ вводиться й для юросіб-«єдинників» ІІІ групи. Тобто, за новими правилами вони повинні будуть платити утриманий ВЗ, як податкові агенти (за працівників та інших фізосіб, крім самозайнятих, яким виплачують доходи), та окремо самі за себе!

Об’єктом оподаткування ВЗ є доходи, визначені статтею 292 ПКУ. А ставкою буде 1% від доходу, визначеного згідно зі статтею 292 ПКУ. Тобто нараховувати ВЗ потрібно буде за правилами нарахування ЄП. 

При цьому: 

  • як податкові агенти, починаючи з звітного періоду січня 2025 року, вони повинні будуть подавати щомісячну єдину звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Перший такий звіт треба буде подати не пізніше 20 лютого 2025 року, строки ж сплати ВЗ для податкових агентів – не зміняться;
  • за себе вперше юрособи з ІІІ групі ЄП будуть сплачувати ВЗ за підсумками звітування за IV квартал 2024 року. Фактично це відбудеться вже у лютому 2025 року, не пізніше 19 числа. Окремого звіту для ВЗ за себе – не буде, ця інформація буде міститься в декларації з ЄП для юросіб-«єдинників» ІІІ групи. Звісно, Мінфін ще має оновити форму декларації для звітування.

***

Увага! Новації для ФОПів та роботодавців ми наводили в окремій новині ось тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»