• Посилання скопійовано

УВАГА! ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт щодо підвищення податків з 1 жовтня

Прийнятим у І читанні законопроєктом №11416-д передбачено: з 1 жовтня підвищення ставки ВЗ до 5% для доходів фізосіб; ВЗ для ФОПів І та ІІ груп у 10% від МЗП, а для ФОПів ІІІ групи – у 1% від доходу, з 2025 року - щомісячну єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

УВАГА! ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт щодо підвищення податків з 1 жовтня

17 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11416-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі.

Законопроєктом №11416-д до І читання передбачається:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Але бізнес не підтримує цю зміну, оскільки вважає, що це ще більше переведе трудові відносини в "тінь";
  • ⁠встановлення ВЗ для ФОПів І і ІІ груп у розмірі 10% від МЗП;
  • ⁠встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для  ФОПів ІІІ групи ЄП
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано військовий стан; 
  • ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ; 
  • збільшення ставки податку на прибуток фінустанов до 50%;
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток для АЗС; 
  • ⁠щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року. Тож за IV квартал 2024 р. потрібно буде звітувати за поточними правилами та окремо вже подавати за січень 2025 р. відповідну нову звітність.  Звісно, її ще має затвердити Мінфін, а ДПС підготувати відповідні е-формати.
Підкреслимо, що Закон в цілому буде прийнято вже у жовтні, але його норми будуть діяти з 1 жовтня. 
Нардепи провалили скорочену процедуру по правкам. Тому зараз буде подача правок і десь у середині жовтня друге читанні. Про це наголосив Железняк.
Про таку ситуацію з датою набрання чинності ми також писали тут.
Про те, які податкові наслідки чекають на ФОПів та роботодавців з 1 жовтня та яким буде податкове навантаження на ФОПів - ми вже розповіли у своїй окремій аналітиці тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»