• Посилання скопійовано

Податкові новації для ФОПів та роботодавців з 1 жовтня: аналіз законопроєкту №11416-д

З 1 жовтня для фізосіб-«єдинників» І, ІІ й IV груп запроваджується ВЗ у розмірі 10% від 1 МЗП станом на 1 січня (у 2024 році – 710 грн), а для ІІІ групи – 1% від доходу. З зарплати працівників за жовтень утримуватиметься не 19,5%, а вже 23% (18% ПДФО + 5% ВЗ)

Податкові новації для ФОПів та роботодавців з 1 жовтня: аналіз законопроєкту №11416-д

17 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Законопроєктом №11416-д до І читання передбачається:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Але бізнес не підтримує цю зміну, оскільки вважає, що це ще більше переведе трудові відносини в "тінь";
  • ⁠встановлення ВЗ для ФОПів І, ІІ та IV груп у розмірі 10% від МЗП 
  • ⁠встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для  ФОПів та юросіб ІІІ групи ЄП; 
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано воєнний стан; 
  • ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ; 
  • збільшення ставки податку на прибуток фінустанов до 50%;
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток для АЗС; 
  • ⁠щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року. Тож за IV квартал 2024 р. звітуватимемо ще разом, а за січень 2025 р. доведеться подавати відповідну нову звітність. Звісно, її форму й порядок складання ще має затвердити Мінфін, а ДПС підготувати відповідні е-формати.

Підкреслимо, що Закон поки прийнято в першому читанні, але незалежно від дати його прийняття у ІІ читанні та в цілому його норми будуть діяти з 1 жовтня 2024 року. 

 Окремо звертаємо увагу, що за законопроєктом передбачено сплату ВЗ фізособами-підприємцями та юрособами-"єдинниками" ІІІ групи, тобто платники податку на прибуток не будуть сплачувати ВЗ після 1 жовтня.

 

Щодо сплати ВЗ юрособами-"єдинниками" ІІІ групи

Комітет ВРУ в т.ч. Гетманцев говорив, що не буде ВЗ для юросіб. Але поки поданий законопроєкт, на жаль, містить іншу норму.

За нею юрособи на єдиному податку визначені платниками ВЗ. Подивимося, як буде далі після прийняття закону у ІІ читанні. Докладніше про правила сплати з 1 жовтня юрособами-"єдинниками" ми розповідали тут.

 

Яким буде податкове навантаження на ФОПів?

РозмірДля фізосіб-«єдинників» І, ІІ й IV груп планується запровадження ВЗ у розмірі 10% від 1 МЗП у розмірі на 1 січня звітного року (у 2024 році – 710 грн, а у 2025 році, як планується проєктом Закону про держбюджет, – 800 грн), а для ІІІ групи – 1% від суми отриманого доходу.

Порядок сплати. Фізособи-"єдинники" І, ІІ й IV груп мають сплачувати ВЗ шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця, а ІІІ група – за результатами звітування за квартал, протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу. 

Звітування. Суми сплаченого ВЗ потрібно буде відображати в декларації з ЄП для відповідної групи, тобто не йдеться про окремі види звітів з ВЗ для ФОПів.

Правила щодо ВЗ для ФОПів почнуть діяти з 1 жовтня 2024 року. Тобто вперше фізособи-"єдинники" І, ІІ та IV групи повинні будуть сплатити аванс з ВЗ у відповідних розмірах вже за жовтень до 20 жовтня.

Звісно, для сплати ВЗ потрібно буде дізнатися інформацію про реквізити рахунку на сайті ДПСУ (як тільки вона з'явиться від податківців, ми розповімо про неї в наших новинах). Ця інформація не буде потрібна лише тим, хто сплачує податки за допомогою єдиного рахунку.  

А ще Мінфін має оновити форми декларацій з ЄП для відображення ВЗ усіма ФОПами-"єдинниками". Про що ми також обов'язково повідомимо, а самі форми – докладно проаналізуємо. 

Далі наводимо приклади податкового навантаження для І та ІІ груп у IV кварталі 2024 року. 

 

Приклад 1. ФОП І групи ЄП

Підприємець І групи, який вирішив платити ЄСВ у 2024 році, сплачуватиме незалежно від факту отримання доходу з 1 жовтня:

  • ЄСВ не менш як 5280 грн (1760 х 3 міс.);
  • Єдиний податок максимум – 908,40 грн (302,8 грн х 3 міс.);
  • Військовий збір фіксовано 2130 грн (710 х 3 міс.)

Загальне податкове навантаження за таких умов у ФОПа І групи у IV кварталі 2024 року становитиме 8318,40 грн. До змін ця сума становила 6188,40 грн.

 

Приклад 2. ФОП ІІ групи ЄП

Підприємець ІІ групи, який вирішив платити ЄСВ у 2024 році, сплачуватиме незалежно від факту отримання доходу з 1 жовтня:

  • ЄСВ не менш як 5280 грн (1760 х 3 міс.);
  • Єдиний податок максимум – 4260 грн (1420 грн х 3 міс.);
  • Військовий збір фіксовано 2130 грн (710 х 3 міс.)

Загальне податкове навантаження за таких умов у ФОПа ІІ групи у IV кварталі 2024 року становитиме 11670,00 грн. До змін ця сума становила 9540 грн.

Для фізосіб-"загальників" та самозайнятих осіб. Збільшення ставки ВЗ буде впливати й на ФОПів-"загальників" та фізосіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Вони повинні будуть платити ВЗ зі свого чистого доходу в розмірі не 1,5%, як зараз, а вже 5%.

 

Наслідки для роботодавців

Розмір ставки. З зарплати працівників утримуватиметься не 19,5%, а вже 23% (18% ПДФО + 5% ВЗ). Втім, не тільки з працівників: ставка ВЗ у 5% буде стосуватися всіх видів доходів фізосіб, які виплачуються (надаються) податковими агентами.

Тож, щоб зберегти поточний рівень виплат «на руки», за фінансової можливості роботодавцям доведеться збільшувати на 3,5% розмір зарплати до нарахування.

Застосування ставки. Окреме питання щодо початку застосування нової ставки ВЗ. Якщо щодо самозайнятих осіб все зрозуміло, то для податкових агентів конкретики зараз мало. 

В законопроєкті вказано таке: 

«Доходи платників військового збору – осіб, визначених пунктом 162.1 ПКУ, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання)».

Як цю норму тлумачитимуть податківці наразі невідомо. 

На думку редакції, скоріш за все, законотворці мали на увазі, що, наприклад, зарплата, нарахована за вересень, має оподатковуватися ще ВЗ за ставкою 1,5% незалежно від її виплати у жовтні.

Проте існує ще один нюанс, який не розглянули у законопроєкті. Його можуть не встигнути прийняти та й потім підписати та опублікувати до 1 жовтня. А за текстом законопроєкту, його норми будуть діяти саме з 1 жовтня. 

Може скластися ситуація, що виплата жовтневого доходу (наприклад, розрахунок при звільненні або виплата авансу працівників)  буде здійснено до опублікування закону і оподаткований ВЗ такий дохід буде за ставкою 1,5%. І це буде цілком законно на момент виплати доходу. Але через збільшення ставки ВЗ "заднім" числом, роботодавцю доведеться доплатити 3,5% ВЗ. Припустимо, що з тих працівників, які продовжують трудові відносини, утримати цю різницю буде можна (з наступних доходів). А що робити з тими, хто вже звільнився? Роботодавець буде сплачувати ВЗ за них із власної кишені? Відповіді на це, як ми вже зазначили, в законопроєкті немає. Сподіваємось, що податківці зможуть швидко роз’яснити цей момент. 

Зміни у звітності. У IV кварталі 2024 року змін у звітності не буде. Хоча в бухгалтерські програми доведеться ввести нову ставку ВЗ. 

А з 1 січня 2025 року буде запроваджено новий, місячний період для подання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ податковими агентами. Для цього Мінфін затвердить нову форму звіту та порядок його складання, а ДПСУ забезпечить шаблон звіту для реалізації права подавати його в електронній формі. 

Отже, на початку 2025 року виникне цікава колізія: до 10 лютого (включно) треба буде подати звіт за IV квартал 2024 року, а до 20 лютого (включно) – звіт за січень 2025 року. Тобто щодо обох звітів у лютому спливатиме граничний строк подання! 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»