• Посилання скопійовано

Товари зіпсувалися або втрачені: чи будуть у підприємця витрати?

ПКУ містить виключний перелік витрат, що безпосередньо пов'язані з господарською діяльністю підприємця на загальній системі оподаткування. Чи можна до них віднести витрати щодо списання товарів, зокрема, внаслідок природного убутку – відповідають податківці

Товари зіпсувалися або втрачені: чи будуть у підприємця витрати?

Згідно з пп. 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування підприємців - «загальносистемників» є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю фізособи - підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізособою - підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування викладено у пп. 177.4.4 ПКУ.

Податківці у ІПК від 12.06.2018 р. №2575/Ц/99-99-13-01-02-14/ІПК зазначають, що даний перелік не містить витрат, що виникли внаслідок природного убутку.

Таким чином, вони приходять до висновку, що включення до складу витрат фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування витрат, які виникли внаслідок природного убутку Податковим кодексом не передбачено. Відповідно такі витрати не включаються до графи 6 «Сума витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)» Книги обліку доходів і витрат.

Звісно, такі витрати передбачені національними стандартами бухобліку (П(С)БО 16). Тільки ось, згідно із Законом про бухоблік, вести бухоблік мають лише юрособи. Тобто, на підприємців норми таких стандартів щодо визнання витрат не поширюються.  

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»