• Посилання скопійовано

«Єдиноподатник» як податковий агент

Чи зменшується дохід підприємця — платника єдиного податку на суми податків, які утримані під час здійснення ним функцій податкового агента?

Відповідно до п. 292.1 Податкового кодексу (ПКУ) доходом фізособи-підприємця — платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати.
Згідно з п. 292.3 ПКУ до суми доходу за звітний період включаються сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).
Не є доходом суми податків, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента (наприклад, при виплаті зарплати найманим працівникам), а також суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону (п. 292.10 ПКУ).
Отже, суми податків і зборів, утримані (нараховані) фізособою-підприємцем — платником єдиного податку під час здійснення нею функцій податкового агента, не є доходом платника єдиного податку. При цьому дохід підприємця не зменшується на суми податків, утримані (нараховані) під час здійснення ним функцій податкового агента.

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»