• Посилання скопійовано

Як оприбутковує ФОП-«єдинник» готівку, отриману за договором доручення?

Податківці визначилися, як фізособам-«єдинникам» відображати в книзі обліку готівку, отриману за договором доручення. Це варто знати для того, щоб не сплачувати штрафів за несвоєчасне оприбуткування такої готівки

Як оприбутковує ФОП-«єдинник» готівку, отриману за договором доручення?

Коментар до індивідуальної консультації від 21.08.2018 р. №3610/Я/99-99-15-01-14/ІПК

Що є доходом фізособи-«єдинника» за договором доручення?

Відносини, які виникають між фізичною особою - підприємцем і повіреною особою, регулюються нормами ст. 1000 ЦКУ. Зокрема, за договором доручення одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. 

Тому підприємці отримують від довірителя кошти на здійснення таких юридичних дій. А ще винагороду за надання послуг доручення.  Проте не всі ці надходження є доходом ФОП-«єдинника». 

Згідно з п. 292.4 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента). Виходить, що «транзитні» суми, які не є винагородою і надаються для здійснення юридичних дій, не належать до оподаткованого доходу повіреного – «єдинника». 

 

Оприбуткування готівки фізичними особами – підприємцями

Тепер щодо порядку оприбуткування готівки фізособами-«єдинниками» за договором доручення. Здійснення операцій з готівкою регулюються Положенням  № 148.

Згідно з п. 11 Положення №148, готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки у повній сумі. І хоча у підприємця може і не бути спеціального обладнаного приміщення з надписом «Каса», ця норма поширюється і на нього.

Увага: оприбуткування готівки – це проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів/фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції (пп. 18 п. 3 р. І Положення №148). Проте оскільки, відповідно до п. 39 розділу IV Положення, фізичні особи - підприємці касової книги не ведуть, облік готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень здійснюється у книзі обліку доходів або в книзі обліку доходів і витрат. 

 

Яку книгу обліку ведуть ФОП на ЄП?

Наказом Мінфіну від 19.06.2015 р.  № 579 затверджено форми та порядки заповнення двох форм книг обліку для ФОП на ЄП: 

  • книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість);
  • книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість). 

Отже, готівку, яка надійшла до ФОП на ЄП, треба відображати з метою оприбуткування саме в одній з таких книг, залежно від того, чи є такий підприємець ще й платником ПДВ, чи ні. 

 

Як відображати надходження за договором доручення в книзі обліку?

Відповідно до вимог порядків заповнення книг обліку, затверджених Наказом № 579, фізичні особи - підприємці відображають в них фактично отриману суму доходу. Тобто всю суму коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою від провадження господарської діяльності. Зокрема, і ту готівку, яку було отримано за договором доручення. І винагороду повіреного, і «транзитні» суми. 

Записи в книгах обліку доходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого ці кошти було отримано.

Саме тому у разі отримання фізособою-«єдинником» коштів від надання послуг, виконання робіт за договорами доручення у книзі обліку відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою, за такими договорами. 

На жаль, податківці у коментованій ІПК не вказали, як саме робиться такий запис. А це важливо. 

Слід сказати, що в цих книгах обліку не передбачено окремих граф для зазначення, яка частина із отриманих надходжень є оподаткованою. Отже, відображати в книзі доведеться усю суму готівкових (та безготівкових) надходжень, без поділу на винагороду та «транзитні» кошти.  А ДФСУ в індивідуальній консультації від 11.05.2018 р. №2101/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК нагадувала, що при отриманні протягом дня доходу у готівковій та безготівковій формах, кожен такий вид доходу відображається в книзі окремо (окремим рядком) підсумково за день.

 

Як відображаються надходження за договором доручення в декларації платника ЄП?

А тепер щодо відображення доходу за договором доручення у декларації з єдиного податку.

При її заповненні до доходу включається лише сума отриманої винагороди повіреного (агента). Адже саме вона є доходом фізособи-«єдинника» з метою оподаткування. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»