• Посилання скопійовано

Чи може фізособа-«єдинник» вносити виправлення до звіту з ЄСВ

Податківці надали консультацію щодо можливості виправлення помилки у Звіті з ЄСВ згідно з додатком 5

Чи може фізособа-«єдинник» вносити виправлення до звіту з ЄСВ

Податківці у консультації від 09.07.2018 р. №3003/Ч/99-99-13-02-01-14/ІПК нагадали, що базою нарахування ЄСВ для фізосіб-підприємців є самостійно визначена сума, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. 

При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2018 році – 819,06 грн).

До того ж податківці додали, що відповідальним за правильність та достовірність заповнення Звіту є страхувальник (п. 16 розділу II Порядку №435).

Саме тому у разі самостійного визначення платником бази нарахування єдиного внеску, сплата ЄСВ здійснюється на загальних підставах. 

Отже, на думку податківців, для виправлення самостійно задекларованих сум єдиного внеску підстав немає.

Від себе додамо. Наразі за Порядком №435 виходить, що можливість виправлення помилки у звіті з ЄСВ залежить від періоду її виявлення. А саме:

1. у разі виявлення помилки у звіті з ЄСВ до закінчення терміну його подання підприємець має право повторно сформувати та подати звіт у повному обсязі до ДФС за місцем обліку;

2. у разі виявлення помилки у самостійно задекларованих сумах ЄСВ вже після закінчення граничного терміну звітування виправити помилку не вдасться. Її долю будуть вирішувати податківці під час перевірки. Якщо помилка суттєва, то підприємцю варто добровільно запросити ДФС до себе на документальну позапланову перевірку для її виправлення.

***

Читайте також: Підприємець-пенсіонер подав звіт з ЄСВ — слід сплатити ЄСВ за ним

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»