• Посилання скопійовано

«Єдинник» використовує земельну ділянку без договору оренди: які наслідки?

Податківці в черговій ІПК розповіли про наслідки, які чекають на платника ЄП 4 групи у разі використання земельної ділянки без договору оренди або без його належного оформлення

«Єдинник» використовує земельну ділянку без договору оренди: які наслідки?

ДФС у Донецькій області у ІПК від 17.12.2018 р. №5258/ІПК/05-99-12-04-14 нагадує, що відповідно до п. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників ЄП 4 групи є площа сільськогосподарських угідь або земель водного фонду, що перебувають у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Також нагадаємо, що відповідно до пп. 4 п. 291.4 ПКУ до платників єдиного податку, які відносяться до четвертої групи, належать сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%.

Така частка визначається у Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, який подається до ДФС не пізніше 20 лютого поточного року.

Окрім цього, сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему (або для щорічного підтвердження статусу платника ЄП 4 групи) подають до 20 лютого контролюючому органу, зокрема Відомості (довідку) про наявність земельних ділянок.

Водночас, ст. 125 та 126 Земельного Кодексу встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. А використання земельних ділянок без належного оформлення прав, включаючи право оренди, є порушенням норм земельного законодавства (ст. 211 Земельного Кодексу).

Але Земельний кодекс не регулює питання оподаткування.

 

Які наслідки чекають на платника ЄП 4 групи?

Як роз’яснюють податківці, якщо договори оренди земельних ділянок не укладені або укладені, але не зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку, то дохід отриманий від реалізації продукції, вирощеної на таких земельних ділянках:

  • враховується у загальному обсягу доходу єдинника (рядок 2 Розрахунку);
  • не враховується у доході сільськогосподарського товаровиробника (рядок 1 Розрахунку).

Таким чином, дохід з неоформлених земельних ділянок збільшуватиме ту частку загального доходу сільгоспвиробника, що не дає права перебувати у 4-й групі платників ЄП. І якщо загальний розмір такої частки буде більшим за 25%, це означатиме втрату такого права і, як наслідок, перехід або до 3-ї групи (якщо загальний розмір річного доходу не перевищуватиме 5 млн грн), або на загальну систему оподаткування. 

А ось у Відомостях (довідці) про наявність земельних ділянок та в декларації з єдиного податку земельні ділянки, використання яких не оформлено, зазначати не треба. Тобто за них єдиний податок сплачуватися не буде. 

 

Документи на земельну ділянку будуть оформлені протягом року

Якщо платник 4-ї групи вирішить виправити ситуацію і оформить землекористування на такі земельні ділянки, то вважатиметься, що дані, зазначені ним у Відомостях (довідці) та в декларації (адже вона подається за звітний рік наперед, до 20 лютого такого року) змінилися. 

У разі коли протягом податкового (звітного) періоду змінилася площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування, платник єдиного податку 4-ї групи зобов’язаний уточнити суму податкових зобов’язань з єдиного податку на період, починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року та подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, контролюючим органам за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки декларацію з уточненою інформацією про площу земельної ділянки, а також Відомості про наявність земельних ділянок та їх нормативну грошову оцінку (пп. 295.9.5 ПКУ).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»