• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» отримує дохід в інвалюті: які наслідки?

Як визнавати дохід фізособі-«єдиннику», який отримано в інвалюті? Чи виникатиме дохід у разі її продажу за дорученням?

Фізособа-«єдинник» отримує дохід в інвалюті: які наслідки?

Коментар до ІПК ДФС від 09.08.2019 р. № 3726/ІПК/13.1-12

Наразі займатися ЗЕД-діяльністю може тільки фізособа-«єдинник» ІІІ групи.

Нагадаємо, що обов’язковий продаж 30% надходжень валюти було скасовано з 20 червня 2019 року, про що ми писали тут. І це, на думку податківців, вплинуло на порядок визначення доходу фізособи-«єдинника», отриманого в іноземній валюті.   

До 20 червня до доходу платника єдиного податку у разі отримання виручки в іноземній валюті, включалися:

  • сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок в гривнях від обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України на дату надходження коштів на поточний рахунок;

  • сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок в іноземній валюті, перерахована у гривні за офіційним курсом НБУ на дату надходження коштів на рахунок.

Внаслідок цього оподаткованим доходом підприємця-"єдинника" був і дохід у сумі виручки, і дохід від продажу отриманої валюти. Якщо ж валюта продавалася за курсом нижчим, ніж курс НБУ, то такий збиток теж враховувався і зменшував об’єкт оподаткування (адже до доходу включалася сума в гривнях від продажу отриманої валюти). Про визнання доходу читайте також тут та тут

Після 20 червня дохід фізособи-«єдинника» формується на одну дату. Тож доходом визнається сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок в іноземній валюті, перерахована у гривні за офіційним курсом НБУ на дату надходження коштів на рахунок. Відповідно в Книзі обліку потрібно буде відобразити дохід за датою зарахування цих коштів на рахунок.

 

Чи треба ФОП на ЄП обліковувати курсові різниці?

Податківці у коментованій ІПК зауважили, що у фізичної особи - підприємця усі вартісні показники, що включаються до доходу, відображаються в Книзі обліку в національній валюті України.  При цьому такі показники перераховуються за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Нацбанком України на дату отримання доходу.

Усе про єдиний податок
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

А щодо курсової різниці, яка виникає при продажу іноземної валюти фізичної особи - підприємця, та включення такої курсової різниці до доходу платника єдиного податку, нормами ПКУ не передбачено. Така курсова різниця в поточних умовах може виникнути тільки у разі продажу банком іноземної валюти за дорученням фізичної особи – підприємця. Але вона також не є доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку.

Також в підкатегорії 107.04 «ЗІР» податківці вказували, що перерахунок іноземної валюти за офіційним курсом гривні, встановленим НБУ, яка на дату закінчення звітного періоду обліковується на поточному рахунку фізичної особи – підприємця - платника єдиного податку, не здійснюється. Відповідно дохід у вигляді позитивної курсової різниці у ФОП на кінець календарного кварталу або року не виникає.

Тобто, якщо ФОП на ЄП отримав валютну виручку і витратив її або продав за власним рішенням, коливання курсу НБУ та міжбанківського валютного ринку щодо цієї валюти на суму оподаткованого доходу такого підприємця не вплинуть. Єдиною датою, на яку визначатиметься дохід підприємця щодо такої виручки, буде  дата зарахування цієї виручки на його поточний валютний рахунок.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»