• Посилання скопійовано

Як ФОП-«єдинник» ІІІ групи може виправити помилки в декларації з ЄП?

За який минулий звітний (податковий) період ФОП – платник ЄП ІІІ групи має можливість виправити помилки у складі податкової декларації з типом «Звітна» або «Нова звітна»? Який звітний період необхідно обрати при її створенні в Е-кабінеті?

Як ФОП-«єдинник» ІІІ групи може виправити помилки в декларації з ЄП?

Податківці у ЗІР розповіли, що відповідно до п. 50.1 ПКУ, зокрема, визначено, що у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ПКУ, зокрема, відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відс. від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Форму податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 №578 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація).

Згідно з п. 296.3 ПКУ платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (пп. 49.18.2 ПКУ).

Отже, у складі Декларації з типом «Звітна» або «Нова звітна» платник має можливість виправити помилки лише за будь-який один податковий (звітний) період, що минув, а саме:

  • за звітний період поточного року (квартал, півріччя, три квартали) або
  • за звітний період минулих років (квартал, півріччя, три квартали, рік).

При створенні Декларації з типом «Звітна» або «Нова звітна» в Електронному кабінеті необхідно в режимі «Введення звітності» обрати звітний (податковий) період, за який вона подається, а саме: рік та період (І квартал, півріччя, три квартали, рік) (відповідний період відображається у полі 02 Декларації).

При цьому у полі 03 Декларації зазначається минулий звітний (податковий) період, який уточнюється.

***

Читайте також: Фізособа-«єдинник» подала декларацію за неправильним форматом: як виправити?

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»