• Посилання скопійовано

Чи можуть фізособи-«єдинники» використовувати власні рахунки для підприємницької діяльності?

Фізособи-«єдинники» І - ІІІ груп не можуть використовувати поточні рахунки фізичних осіб, відкриті ними для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності

Чи можуть фізособи-«єдинники» використовувати власні рахунки для підприємницької діяльності?

ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п. 8 розд. І Інструкції про порядок відкриття та закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 №162 (далі - Інструкція №162), користувач має право за власним вибором відкривати відповідні рахунки в будь-яких надавачів платіжних послуг, що мають право відкривати рахунки користувачам згідно з Законом України від 30.06.2021 № 1591-IX «Про платіжні послуги» та Інструкцією № 162.

Пунктом 10 розд. І Інструкції №162 встановлено, що фізична особа відкриває окремі рахунки для здійснення підприємницької, незалежної професійної діяльності та для власних потреб.

Електронний резидент (е-резидент) відкриває поточні рахунки в банку для здійснення підприємницької діяльності.

За поточними рахунками, що відкриваються банками клієнтам-резидентам у національній валюті, здійснюються платіжні операції відповідно до умов договору та вимог законодавства України (абзац 1 п. 24 розд. І Інструкції №162).

Забороняється використовувати поточні, платіжні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними, платіжними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів здійснюються платіжні операції відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності (абзац 3 п. 24 розд.І Інструкції № 162).

Таким чином, фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку І - ІІІ груп не можуть використовувати поточні рахунки фізичних осіб, відкриті ними для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності.

Джерело: ДПС у Київській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»