• Посилання скопійовано

Чи мають фізособи-«єдинники» вести товарний облік запасів?

Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, не поширює свою дію на платників єдиного податку І групи

Чи мають фізособи-«єдинники» вести товарний облік запасів?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 №496 (далі – Порядок №496), не поширює свою дію на платників єдиного податку І групи.

Із загального числа платників єдиного податку ІІ – ІV груп Порядок № 496 поширюється виключно на платників, які здійснюють реалізацію:

  • технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів, виробів медичного призначення;
  • ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Разом з цим Порядок № 496 поширює свою дію на ФОПів ІІІ групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

Отже, попри те, що платники єдиного податку ІІ - ІІІ груп, які не здійснюють реалізацію зазначених вище груп товарів та/або не зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані проводити розрахунки за товари, роботи та послуги із застосуванням РРО/ПРРО. Обов’язок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації на них не поширюється.

Нагадуємо, що Наказ Мінфіну від 03.09.2021 №496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02.11.2021 за №1411/37033, набрав чинності 26.11.2021.

Джерело: ДПС у Херсонській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»