• Посилання скопійовано

Коли фізособа-«єдинник» 2 групи має вести товарний облік?

Фізособа-«єдинник» 2 групи, що провадить діяльність з продажу товарів, у тому числі з реалізації технічно складних побутових товарів, повинна вести облік товарних запасів щодо всіх видів та категорій товарів за місцем їх реалізації

Коли фізособа-«єдинник» 2 групи має вести товарний облік?

Фізична особа - підприємець - платник єдиного податку 2 групи провадить діяльність при продажу товарів, у тому числі з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Чи потрібно при цьому вести облік товарних запасів щодо всіх товарів без винятку, які знаходяться в реалізації, чи лише стосовно певних видів та категорій товарів?

Головне  управління ДПС у м. Києві повідомляє, що порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлено ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 (далі – Порядок № 496), який поширюється на фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі – ФОП), які відповідно до Закону № 265 зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОПа.

Зазначений  обов’язок   регламентовано положеннями п. 12 ст. 3 Закону № 265, відповідно до якого суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки, для виконання платіжної операції зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку. Суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів), які на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Як відповідь на запитання повідомляємо, що у разі якщо ФОП є платником єдиного податку, не зареєстрований платником податку на додану вартість та не здійснює реалізацію категорії товарів зазначених у пункті 12 статті 3 Закону № 265, то на нього не поширюються вимоги Порядку № 496 щодо зобов’язання вести облік товарних запасів.

Водночас у разі якщо ФОП реалізує товар, зазначений у п. 12 ст. 3 Закону № 265, зокрема здійснює продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, то на нього поширюються вимоги Порядку № 496 щодо ведення обліку товарних запасів щодо всіх видів та категорій товарів без винятку, які знаходяться в реалізації.

Таким чином, фізична особа - підприємець - платник єдиного податку 2 групи, що провадить діяльність з продажу товарів, у тому числі з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинна вести облік товарних запасів щодо всіх видів та категорій товарів за місцем їх реалізації. 

Від редакції: Підкреслимо, якщо розрахунки ведуться через розрахункові рахунки, то всі обовʼзки за Законом про РРО в т.ч. ведення обліку товарних запасів на таких СГ не поширюються.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»