• Посилання скопійовано

Чи діють граничні обсяги площі на послуги фізосіб-«єдинників» з тимчасового проживання в готелях?

Отже, норми щодо обмежень в площі нерухомості не поширюються фізосіб-«єдинників», які надають послуги з тимчасового проживання в готелях згідно з КВЕД 55.10 «Діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування»

Чи діють граничні обсяги площі на послуги  фізосіб-«єдинників» з тимчасового проживання в готелях?

Податківці у підкатегорії 107.01.01 ЗІР зауважили, що главою 1 розд. XIV ПКУ встановлено правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку.

Критерії, за умови дотримання яких, фізичні особи – підприємці можуть бути платниками єдиного податку певної групи, визначені п. 291.4 ПКУ.

Умови, відповідно до яких суб’єкт господарювання не може бути платником єдиного податку, зазначені у п. 291.5 ПКУ.

При цьому вимоги, зокрема, п. 291.5 ПКУ не поширюються на платників єдиного податку третьої групи – електронних резидентів (е-резидентів) (п. 291.8 ПКУ).

Так, відповідно до пп. 291.5.3 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів.

Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі – КВЕД ДК 009:2010) затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 №457.

У заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються, зокрема, обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010 (пп. 5 п. 298.3 ПКУ).

Відповідно до КВЕД ДК 009:2010:

  • група КВЕД 55.1 «Діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення» включає клас 55.10 «Діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування»;
  • група КВЕД 68.2 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» включає клас 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна».

Отже, норми пп. 291.5.3 ПКУ не поширюються на фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку (другої і третьої груп), які надають послуги з тимчасового проживання в готелях згідно з КВЕД 55.10 «Діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування», оскільки обмеження, визначені пп. 291.5.3 ПКУ, стосуються фізичних осіб – підприємців, які надають послуги з оренди землі, житлових та нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин згідно з КВЕД 68.20.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»