• Посилання скопійовано

Дорогі автомобілі стануть ще дорожчими: Рада проголосувала за законопроект Януковича

Верховна Рада має намір підвищити ставку збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при купівлі дорогих автомобілів і скасувати її при перереєстрації автомобілів

За схвалення відповідного законопроекту №11122 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів" у першому читанні проголосував 241 депутат за мінімально необхідних 226.

Автором законопроекту є Президент Віктор Янукович.

Зокрема законопроектом пропонується диференціювати ставку пенсійного збору залежно від вартості об'єкта купівлі-продажу: 3% - якщо вартість об'єкта оподаткування не перевищує 165 прожиткових мінімумів працездатних громадян, 4% - якщо вартість об'єкта від 165 до 290 таких мінімумів і 5% - якщо перевищує 290 прожиткових мінімумів.

Зараз ставка пенсійного збору при купівлі і при перереєстрації автомобіля становить 3%. Разом з тим Президент пропонує скасувати пенсійний збір при другій та наступних реєстрації автомобілів, а також знизити ставку державного мита за засвідчення договорів відчуження транспортних засобів.

При відчуженні автомобіля дітям, одному з подружжя або батькам пропонується встановити ставку на рівні одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, замість чинної на даний момент 1% суми договору, а при відчуженні транспортного засобу іншим громадянам - на рівні 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян замість 5% суми договору.

Янукович також пропонує визначати розмір доходу від продажу легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості.

Середньоринкову вартість буде визначати Міністерство економічного розвитку і торгівлі в порядку, встановленому урядом, та оприлюднювати її в режимі вільного доступу на офіційному сайті в 10-і числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Згідно з пояснювальною запискою до документу, передбачені в законопроекті кроки здешевлять і спростять процедуру відчуження та реєстрації транспортних засобів і будуть сприяти розвитку організованого ринку вторинних продажів автомобілів, зокрема, оформленню продажів шляхом держреєстрації, а не видачі генеральної довіреності або передачі техпаспорта на автомобіль новому власнику.

Джерело: «Українські Новини»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»