• Посилання скопійовано

Купівля і продаж автомобіля: що нового у законодавстві?

Скасування збору до Пенсійного фонду у разі вторинної реєстрації автомобіля — це тільки частина змін, внесених депутатами ВР під час прийняття поправок до законодавства країни, спрямованих на удосконалення оподаткування купівлі та продажу транспортних засобів

Коментуючи прийняті рішення, зауважимо, що при купівлі/продажу автомобіля обов'язково мають бути присутніми дві сторони — покупець і продавець.
Скасування збору до Пенсійного фонду стосується якраз покупця, який відтепер (з листопада) буде зобов'язаний сплатити 3, 4 або 5% тільки при першій реєстрації автомобіля в ДАІ — або нового, купленого в автосалоні, або вживаного, пригнаного із-за кордону. Відповідні поправки було внесено до Закону України «Про збір на обов'язкове пенсійне страхування». Стосовно продавця, то ця сторона сплачуватиме податок з прибутку незалежно від того, скільки разів автомобіль, що продається, змінював власника і реєструвався.
При цьому, згідно із внесеними до Податкового кодексу України поправками, для оцінки суми операції за договором купівлі-продажу з 1 січня 2013 року буде можливо скористатися також такою нормою, як «середньоринкова вартість транспортного засобу», яка, нагадаємо, щокварталу, «на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів», визначатиметься «центральним органом виконавчої влади» і оприлюднюватиметься на його сайті 10-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. У разі якщо продавець протягом звітного податкового року здійснить продаж одного автомобіля, податок становитиме 1% від суми, зазначеної у договорі купівлі-продажу, якщо більше одного автомобіля на рік — по 5% з кожної наступної операції.
Нагадаємо, що на підставі змін, внесених до Декрету Кабміну України «Про державне мито», при нотаріальному оформленні операції розмір держмита замість 1% від суми, що фігурує у договорі купівлі-продажу, для близьких родичів і 5% для «решти осіб» становитиме, відповідно, 1 і 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 17 грн і 85 грн).

Джерело: Автоцентр

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»