• Посилання скопійовано

Вимагати від водія вийти з авто «даївець» може за наявності 4 підстав

Департамент ДАІ МВС України звертає увагу на те, що працівникам ДАІ для розмови з водієм не обов'язково запрошувати його вийти з автомобіля

Вимагати від водія вийти з авто «даївець» може за наявності 4 підстав

Останнім часом напопулярнішими в Інтернеті стали відео щодо спілкування працівників ДАІ з водіями транспортних засобів. У коментованому Листі Департамент ДАЇ вирішив викласти певні правила спілкування — правда, наразі позиція ДАЇ стосується лише питання вимоги до водія вийти з транспортного засобу (Лист Департаменту ДАЇ МВС України від 18.09.2013 р. № 4/3-8835).

Отже, у яких випадках працівник ДАЇ може вимагати від водія покинути його транспортний засіб у разі зупинки останнього?

Департаменті ДАІ МВС України звертає увагу на те, що працівникам ДАІ для розмови з водієм не обов'язково запрошувати його вийти з автомобіля. Проте, це не стосується випадків, коли така вимога пов'язана із виключними підставами, такими як:

- З метою усунення технічної несправності транспортного засобу або порушень правил перевезення вантажів;

- Коли є достатні підстави вважати, що водій знаходиться в стані сп'яніння;

- Коли водій або пасажири підозрюються в скоєнні злочину;

- В інших випадках, коли є необхідною участь водія в оформленні документів або наданні допомоги іншим учасникам дорожнього руху.

Слід зазначити, що вищенаведені підстави, за яких водій має виконати вимогу працівника ДАЇ та вийти із траснпортного засобу, входять до переліку підстав, які дають право працівникам ДАЇ зупинити транспортний засіб (п. 7.3 Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС, затвердженої наказом МВС України від 27.03.2009 р. №111).

Проте, наведений перелік з 4 виключних підстав для вимоги водію вийти з транспортного засобу є вичерпним - він чітко визначений у п. 27.4 Інструкції № 111. 

У всіх інших випадках зупинки транспортного засобу — це лише прохання, невиконання якого не може розцінюватись працівниками ДАЇ як перешкоджання здійсненню повноважень міліції і не потягне за собою жодних для водія наслідків.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»