• Посилання скопійовано

За відсутність товарно-транспортних документів ДАІ не вправі складати адмінпротокол

Міністерство внутрішніх справ роз'яснило окремі питання взаємовідносин працівників ДАІ з учасниками дорожнього руху

За відсутність  товарно-транспортних документів ДАІ не вправі складати адмінпротокол

МВС у листі від 24.02.2014 р. №4/3-2903 роз'яснило окремі питання взаємовідносин працівників Державтоінспекції МВС України з учасниками дорожнього руху.

Так, відповідно до ст. 16 Закону України "Про дорожній рух" та п. 2.1 Правил дорожнього руху України, водій транспортного засобу повинен мати при собі такі документи:

а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил, внутрішніх військ МВС, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв'язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - технічний талон);

в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків та/або спеціальних звукових сигнальних пристроїв - дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС;

г) на маршрутних транспортних засобах - схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, - документацію відповідно до вимог спеціальних правил;

ґ) поліс (сертифікат) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення).

Згідно з п. 2.4 Правил дорожнього руху України на вимогу працівника міліції, у тому числі Державтоінспекції, водій транспортного засобу повинен зупинитися та пред'явити для перевірки ці документи. Жодних виключень або умов для ненадання цих документів на вимогу працівника міліції у вказаних законодавчих актах не передбачено.

Водночас МВС інформує, що працівники міліції (в т.ч. ДАІ) мають право, зокрема, оглядати транспортні засоби і перевіряти у водіїв посвідчення водія та реєстраційний документ на транспортний засіб і відповідність вантажів, що перевозяться, товарно-транспортним документам.

Крім того, при підозрі у вчиненні правопорушень вони вправі також перевіряти документи, що посвідчують особу, а також інші документи, необхідні для з'ясування питання щодо додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладено на міліцію.

Таким чином, працівники ДАІ мають законодавчо закріплене право перевіряти у водіїв транспортних засобів товарно-транспортні документи на вантаж, що перевозиться.

При цьому за відсутність у водія товарно-транспортних документів на вантаж складання працівниками ДАІ протоколів про адміністративне правопорушення не передбачено.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»