• Посилання скопійовано

Кабмін спростив реєстрацію авто: все можна буде зробити в е-формі

Зміни в реєстрації та перереєстрації авто стосуватимуться обов’язковості проходження експертного дослідження. А для купівлі-продажу авто потрібно буде отримати талон е-запису на отримання послуг у сервісному центрі МВС на конкретно визначену дату й час

Кабмін спростив реєстрацію авто: все можна буде зробити в е-формі

«Цензор.НЕТ» розповідає, що Уряд України ухвалив постанову, якою визначено, що під час перереєстрації транспортного засобу (вживаного) проведення експертного дослідження НЕ є обов’язковим (за винятком ввезення вживаних автомобілів з-закордону вперше).

Таким чином, процедура купівлі-продажу автомобіля стає ще зручнішою: необхідно записатися в електронну чергу на конкретно визначену дату й час (онлайн або через термінал) та отримати послугу, витративши лише близько 25 хв.

Водночас за бажанням продавця або покупця можна провести експертне дослідження транспортного засобу і реєстраційних документів до нього з видаванням висновку експертного дослідження на бланку установи (вартість становить близько 320 грн). Такий підхід відповідає філософії надання вибору громадянам щодо формату і способу отримання державних послуг.

Які є ризики для покупця в разі, якщо не проводити експертне дослідження? Найчастіше трапляється підробка або заміна ідентифікаційного номера двигуна, шасі автомобіля. Такі дії потрапляють під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 290 Кримінального кодексу України (Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу). Санкція статті передбачає штраф від ста п’ятдесяти (201 300 грн) до двохсот п’ятдесяти (335 500 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

Шляхом проведення експертного дослідження під час перереєстрації транспортних засобів експерти МВС у 2022 році виявили 1202 транспортні засоби з підробленими або заміненими ідентифікаційними номерами двигуна, шасі автомобіля, а в першій половині 2023 року – 381. Водночас більшість таких порушень було виявлено під час дослідження вживаних транспортних засобів ввезених з-закордону вперше (обов’язковість експертного дослідження вживаних автомобілів ввезених з-за кордону вперше – зберігається). Загалом за рік проводиться близько 1,5 млн експертних досліджень транспортних засобів і документів про їх реєстрацію. Тобто у відсотковому співвідношенні експерти виявляли 0,08% порушень із загальної кількості досліджень.

У разі придбання такого автомобіля відповідальність здебільшого нестиме особа, на яку цей транспортний засіб зареєстровано.

Чому ж Міністерство ініціювало скасування обов’язковості експертного дослідження для вживаних транспортних засобів? Передусім ми прагнемо надати можливість особі здійснювати усвідомлений вибір щодо порядку, місця, способу, формату отримання послуги, з огляду на що відповідний державний орган має запропонувати різні варіанти. Водночас вважаємо за доцільне інформувати громадян про потенційні ризики та шляхи їх уникнення.

Наприклад, здебільшого немає практичної потреби проводити експертне дослідження автомобіля батьків під час здійснення його перереєстрації на дітей або родичів чи в інших подібних випадках. Натомість за обов’язковості експертного дослідження особа, навіть якщо вона впевнена в автомобілі та реєстраційних документах, змушена витратити додатковий час і кошти для його проведення.

Підбиваючи підсумки, зазначимо таке:

  1. Ухвалена Урядом України постанова «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» розширить перелік випадків, у яких не проводиться обов’язкове експертне дослідження, а саме під час перереєстрації вживаного автомобіля.
  2. За бажанням власника автомобіля експертне дослідження може бути проведене за таким самим алгоритмом, який існує нині (запис в електронну чергу онлайн або через термінал у ТСЦ МВС на точну дату й час). Експертний висновок діятиме 10 днів.
  3. Після повноцінного запуску послуги онлайн перереєстрації транспортного засобу (заплановано на вересень 2023 року) достатньо буде двох смартфонів (покупця та продавця) для здійснення перереєстрації (орієнтовно 15 хв) через застосунок Дія або Електронний кабінет водія. Після цього нові номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію можна буде забрати в зручному сервісному центрі МВС або замовити доставку поштою чи кур’єром, без обов’язковості наявності висновку експертного дослідження, як планувалося раніше.
  4. Скасування обов’язкового експертного дослідження транспортних засобів спростить порядок перереєстрації транспортних засобів у Центрах надання адміністративних послуг (станом на сьогодні, реєстраційні операції з транспортними засобами можуть проводитися у 101 ЦНАП, яким було передано принтери для друку свідоцтва про реєстрацію Swiftpro K60), ДП «Документ», і як уже зазначалося в ТСЦ МВС.
  5. Переведення послуг у цифрову площину та створення умов мінімізації фізичних контактів громадян з представниками державних органів – створюють додаткові превентивні механізми боротьби з корупційними проявами.

Джерело: Цензор. нет

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»