• Посилання скопійовано

Чи діє українське посвідчення водія на території ЄС?

Українські громадяни, які тимчасово перебувають на території Європейського Союзу, мають знати кілька правил користування своїм водійським посвідченням. Докладніше про них - у роз'ясненні від офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини

Чи діє українське посвідчення водія на території ЄС?

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини розповідає, що українські громадяни, які тимчасово перебувають на території Європейського Союзу, мають знати кілька правил користування своїм водійським посвідченням:

  • можуть користуватись своїм українським посвідченням водія протягом усього періоду перебування в ЄС, без необхідності його обміну;
  • можуть користуватися посвідченнями водія старого зразка без обмежень терміну дії чи виду (наприклад, книжечка). Тепер вони не зобов'язані мати переклад свого посвідчення водія та міжнародне посвідчення водія, але повинні мати документ для підтвердження особи;
  • можуть продовжувати користуватись українським посвідченням водія навіть після закінчення терміну його дії. Це означає, що не потрібно безпосередньо обмінювати своє посвідчення водія, якщо воно застаріло;
  • у разі втрати або крадіжки українського посвідчення водія можуть без складання іспитів отримати тимчасове посвідчення водія зразка ЄС на період перебування під захистом.

Також слід зазначити, що у разі зміни анкетних даних, закінчення терміну дії посвідчення або серйозного пошкодження документа українські водії мають можливість обміняти свої посвідчення водія за кордоном у відділеннях ДП «Документ». Наразі відділення ДП «Документ» доступні в таких країнах, як Польща, Туреччина, Словаччина, Чехія, Німеччина та Іспанія.

Водночас звертаємо увагу, що окремі країни ЄС  можуть мати відмінності в їхньому національному законодавстві, навіть у контексті спільних європейських норм і правил. Тому необхідно завчасно ознайомитися з конкретними вимогами і правилами, які діють у країні, де ви тимчасово перебуваєте.

Джерело: Уповноважений ВРУ з прав людини

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»