• Посилання скопійовано

За несплату аліментів - заборона на виїзд за кордон та керування автомобілем: законопроект

Держава має запровадити значно дієвіші заходи впливу на батьків, які відмовляються платити аліменти. Їх має бути позбавлено права керувати автомобілем, виїжджати за кордон, користуватися зброєю - вважає міністр юстиції П. Петренко

За несплату аліментів - заборона на виїзд за кордон та керування автомобілем: законопроект

Про це 9 листопада під час громадського обговорення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості із сплати аліментів» сказав Міністр юстиції Павло Петренко.

«Сотні тисяч дітей, які виховуються в неповних сім’ях, страждають від безвідповідальності і байдужості дорослих. Фактично для країни вже стало нормою, коли один з батьків, які не проживають разом, ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків. Цифри вражають. Нині в органах виконавчої служби 540 тисяч проваджень про стягнення аліментів. Тобто, майже кожен п’ятий з майже 3 млн маленьких українців, які мають отримувати аліменти, не отримують гарантоване законом фінансове забезпечення», - наголосив очільник Мін’юсту.

Він зауважив, що подбати про малюків, які залишилися без підтримки одного з батьків, є завданням кожного громадянина. І найбільшою мірою це стосується чиновників, які здатні змінити ситуацію на законодавчому рівні.

Міністр юстиції зазначив, що у запропонованому на розгляд громадськості законопроекті запропоновані зміни, які запровадять жорсткі, але дієві заходи:

  • заборона виїзду за кордон до повного погашення боргів зі сплати аліментів;
  • заборона керувати автомобілем;
  • заборона користуватися зброєю та полювати;
  • 240 годин суспільно-корисних робіт на користь місцевої громади з направленням коштів на рахунок дитини (може застосовуватися багаторазово – до погашення заборгованості);
  • скасування авансових платежів та зборів для батьків, які подають відповідний позов до суду;
  • запровадження ефективних механізмів кримінального переслідування злісних неплатників аліментів.

З початку року державні виконавці Міністерства юстиції забезпечили сплату 1,7 млрд грн боргів, які отримали півмільйона дітей. Однак кардинально змінити ситуацію без законодавчих змін вкрай тяжко.

«Чужих дітей не буває. І, як сказала відомий італійський педагог Марія Монтессорі, - віра дитини в себе і її любов до світу залежить від дорослих. Закликаю депутатів, як тільки даний законопроект потрапить до зали Верховної Ради, підтримати його. Це наша відповідальність перед сотнями тисяч дітей. Прийняття цього законопроекту – реальна можливість захистити інтереси дитини, і спонукати боржника до виконання своїх обов'язків», - резюмував Павло Петренко.

Додатково Мін‘юст реалізує інформаційну кампанію з цього приводу по всій території України в рамках правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

За словами депутата Верховної Ради Ірини Луценко, проблема несплати аліментів, яку нині винесли в окремий закон, є яскравим прикладом економічного злочину на рівні сім’ї.

«Це економічне насильство в сім’ї, коли один із батьків, не знайшовши порозуміння з іншим членом родини, з яким він вступав у шлюб і народжував дітей, іде з сім’ї й у вигляді помсти жінці піддає економічному насильству своїх дітей. Помста виливається в горі й у біді самих дітей, які не розуміють, чому вони мають бути обмежені в економічних правах на нормальне зростання і забезпечення», - сказала Ірина Луценко.

Вона переконана: держава має гарантувати маленькому громадянину з перших днів його життя те, що він буде забезпечений всім необхідним, а батьки, які зробили все, щоб ця дитина народилася на світ, повноцінно і однаково нестимуть за цю дитину відповідальність.

Телеведуча і громадський активіст Сніжана Єгорова висловила вдячність Павлу Петренку і Ірині Луценко за те, що нарешті ця вкрай актуальна для нашої країни тема піднята на найвищому рівні.

«Вона назріла в суспільстві та має вийти за межі кухонних розмов. Адже в країні ми бачимо епідемію гендерної війни між чоловіками і жінками. Вона прихована, ніхто про це відверто не говорить, але ми бачимо дуже багато ситуацій, які призводять до того, що страждають діти», - наголосила вона.

За її словами, в Україні має бути створена така законодавча база, яка дасть людям впевненість у тому, що при зверненні до відповідних органів за допомогою їм обов’язково допоможуть.

***

Нагадаємо, що 8 липня набрав чинності Закон №2037, яким збільшено мінімальний розмір стягнення аліментів, удосконалено порядок їх стягнення та визнано аліменти на дитину її власністю. Більше про зміни читайте тут і тут.

Новини на тему>>

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»