• Посилання скопійовано

З 2021 року в'їзд в ЄС для українців стане платним

Щоб в'їхати в Шенгенську зону, українцям доведеться пройти додаткову платну перевірку

З 2021 року в'їзд в ЄС для українців стане платним

ЛІГА:ЗАКОН розповідає, що ще в липні 2018 року в Європейському парламенті ухвалили нову європейську систему дорожньої інформації і авторизації (ETIAS), яка передбачає посилення контролю при в'їзді українських громадян до Шенгенської зони. Відповідно до документа, з 2021 року в ЄС буде запущена система під назвою ETIAS (Європейська система авторизації і інформації про подорож).

 

Як працюватиме нова система контролю?

Тим, хто планує виїхати до Шенгенської зони, доведеться заповнити онлайн-анкету. Зробити це потрібно максимум за 96 годин (чотири доби) до вильоту, саме стільки часу потрібно системі для перевірки в тому випадку, якщо ваші дані відправлять на більш глибоку обробку. Якщо у вас немає судимості, ви не порушували ніяких правил в ЄС, наприклад, не сплатили штраф за неправильне паркування, і не перебували в конкретних зонах ведення військових конфліктів, то отримати дозвіл на в'їзд можна за лічені хвилини.

При поданні законопроекту в Брюсселі наголосили, що 95% заявників будуть отримувати позитивну відповідь автоматично, протягом декількох хвилин після подачі заявки. Ще 3-4% будуть схвалені після того, як їх заявку розглянуть клерки центрального європейського органу, який контролюватиме роботу цієї системи. Але навіть в цьому випадку отримання відповіді займе близько кількох годин.

Більш тривалий термін може зайняти перевірка заявок, що викликають підозру. В цьому випадку для додаткової перевірки служби можуть витребувати документи за запитом міграційних служб, або ж вас попросять пройти невелике інтерв'ю в консульстві або через інтернет. Передбачається, що таке відбуватиметься дуже рідко, і тільки в тому разі, якщо для ретельної перевірки є вагомі підстави.

 

Скільки коштуватиме перевірка?

Авторизація обійдеться в 7 євро. Для осіб молодше 18 років і старше 70 років – безкоштовно. Перевірка через онлайн-систему буде необхідна тільки для тих країн, які звільнені від візових вимог для в'їзду в ЄС, включно з Україною, Великобританією і Канадою. Діяти такий дозвіл на в'їзд буде протягом 3 років.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»