• Посилання скопійовано

З 6 грудня діють оновлені карантинні обмеження для всіх зон

24 листопада КМУ прийняв постанову № 1240, яка внесла зміни до обмежень, що діють під час коронавірусного карантину. Зараз з’явився текст цієї постанови, тож давайте ознайомимося із цими змінами докладно

З 6 грудня діють оновлені карантинні обмеження для всіх зон

Як ми повідомляли раніше, 24 листопада 2021 року на засіданні КМУ затверджено зміни до умов адаптивного карантину в Україні.

Нарешті на сайті Уряду з'явився текст постанови № 1240, якою затверджені ці зміни.

Давайте проаналізуємо її разом.

По-перше: свіжа постанова № 1240 вносить зміни до постанови КМУ № 1236 від 09.12.2020 р.

Як ви знаєте, ще з березня 2020 року Уряд час від часу видає постанови, якими або вводить, або подовжує карантин у зв’язку із пандемією гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Постанова № 1236 була з тих, які карантин вводять; вона «відповідає» за існування карантину з 19.12.2020 р. до (поки що) 31.12.2021 р.

І найголовніше, що, напевно, цікавить багатьох: строки карантину свіжою постановою № 1240 не змінені. Втім, подовження карантину або його припинення (що навряд чи відбудеться) варто чекати вже у грудні.

Натомість змінилися умови, яких треба дотримуватися під час карантину. А діяти нові умови почнуть з 6 грудня 2021 року!

 

Для «зеленої» зони

Тут змінилися лише правила пасажирських перевезень.

В «зеленій» зоні під час карантину забороняється здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, зокрема перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, в електричному (трамвай, тролейбус), залізничному транспорті, у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, в кількості більшій, ніж  сукупна кількість місць для сидіння та 50 відсотків місць для стояння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на такий транспортний засіб.

До 6 грудня офіційно дозволяється перевозити пасажирів лише на місцях для сидіння.

 

Для «жовтої» зони

Тут змінилися умови проведення масових заходів та приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури.

Забороняється з 6 грудня:

- проведення всіх масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів, крім:

  • проведення атестації здобувачів у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту (виключно з апробаційним проведенням єдиного державного кваліфікаційного іспиту) і тестових екзаменів ліцензійних інтегрованих іспитів “Крок” (далі — атестація здобувачів),
  • проведення заходів з оцінювання якості освіти (пробного зовнішнього незалежного оцінювання, зовнішнього незалежного оцінювання, вступних випробувань із використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання тощо), проведення яких належить до завдань Українського центру оцінювання якості освіти та його регіональних підрозділів (далі — заходи з оцінювання якості освіти), 
  • проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників;

– приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури.

Тобто, якщо раніше масові заходи можна було проводити масові заходи хоча б на вулиці або при дотриманні певної кількості учасників та площі приміщення, де вони проводяться, тепер – повна заборона за невеликою кількістю виключень. Така ж саме цілковита заборона тепер стосується відвідування кінотеатрів та інших закладів культури.

Очікувано обмежили і діяльність закладів громадського харчування. Тепер забороняється приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.

Обмежили і діяльність спортивних закладів. Тепер вже незалежно від площі приміщення та кількість відвідувачів забороняється приймання відвідувачів у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, крім спортсменів національних збірних команд України та їх тренерів за умови дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів.

Увага! Як і раніше, зазначені обмеження не застосовуються за умови наявності в усіх учасників (відвідувачів), крім осіб, які не досягли 18 років, та організаторів заходу (співробітників закладу)

  • негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу);
  • або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
  • або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини, який може бути застосовано протягом 30 (!) днів від дати введення дози;
  • чи міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати) або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

А що із закладами освіти? Вони продовжують працювати і в них продовжуватимуть вимагати документи, які надають право на відвідування і працю.

Забороняється відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім здобувачів дошкільної освіти, учнів спеціальних закладів освіти та 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, а також крім закладів освіти, в яких усі допущені до роботи в закладі працівники мають:

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
  • або виданий в установленому Міністерством охорони здоров’я порядку документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини від COVID-19, включеної Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях (далі — документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини), який може бути застосовано протягом 30 днів від дати введення дози;
  • чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати) або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, або одужання особи від зазначеної хвороби;
  • або виданий в установленому Міністерством охорони здоров’я порядку висновок лікаря щодо наявності абсолютних протипоказань до вакцинації проти COVID-19.

Тобто, як ми і повідомляли раніше, строк використання жовтого сертифіката, який свідчить про проходження першої з двох доз вакцинації, скорочено. Раніше він становив 120 календарних днів, а 6 грудня становитиме 30 днів від дати введення дози.

Для чого це було зроблено, Уряд не пояснює. Але здогадатися неважко: таке обмеження має спонукати працівників закладів освіти та інших працівників, яким для виконання трудових обов’язків потрібно пройти вакцинацію, все ж таки її пройти повністю і зробити це найближчим часом. Якщо ці умови не виконуються – працівника до роботи не допускають.

Аналогічно скоротили і строк використання жовтого сертифіката для пасажирських перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях з «жовтої» зони. Самі правила перевезень не змінилися. Що ж стосується жовтого сертифіката як документа, який дозволяє пасажирам поїздки у громадському транспорті після проходження першої дози вакцинації, то з 6 грудня він діятиме лише 30 днів від дати введення дози. Тож, якщо вам буде потрібно скористатися послугами Укрзалізниці, авіатранспорту або міжміськими автобусами, то подбайте про те, щоб ваш сертифікат був дійсним.

 

Для «червоної» зони

Тут змін, які діятимуть з 6 грудня, небагато.

Із додаткових обмежень – заборона приймання відвідувачів закладами громадського харчування в аеропортах.

А решта змін, по суті, дублюють обмеження, посилені для «жовтої» зони. І їх небагато тому, що в «червоній» зоні і до цього були встановлені "сильні" обмеження. 

Масові, зокрема, і спортивні заходи і до цього були під забороною. Виключення зараз становлять офіційні спортивні заходи, включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчі командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників, заходи з атестації здобувачів, заходи з оцінювання якості освіти.

Розважальні заклади і до цього в «червоній» зоні не мали приймати відвідувачів. А заклади громадського харчування і до цього працювали лише на винос або з доставкою.

Раніше в «червоній» зоні дозволялася робота автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаних з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. І говорилося, що діяльність суб’єктів господарювання, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом.  Тепер і такого виключення в постанові № 1236 немає! Отже, здійснювати таку діяльність в «червоній» зоні, очевидно, не можна. Хоча з цього приводу варто було б отримати хоч якість роз’яснення від Уряду.

Увага! Як і раніше, зазначені обмеження не застосовуються за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів, користувачів), крім осіб, які не досягли 18 років, та організаторів заходу (співробітників закладу, ринку)

  • негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу, ринку),
  • або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації,
  • міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях,
  • негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Щодо закладів освіти в «червоній» зоні, то з 6 грудня зміниться перелік документів, які підтверджують право допуску працівників до роботи.

Було

Стало

документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;

 

чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує

 

вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини

або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях,

 

негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції

або одужання особи від зазначеної хвороби,

 

чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія)

документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;

 

 чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує

 

вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини

або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях,

 

або одужання особи від зазначеної хвороби;

 

або медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19

 

Що ми бачимо з таблиці? По-перше, про підтвердження документа, який дає право на роботу, в електронний спосіб (наприклад, в Дії) вже не йдеться. На нашу думку, це означає, що сертифікатом з Дії (в електронній формі) і далі можна буде користуватися для доведення права працювати. Але його може замінити і паперовий варіант.

Також з переліку документів зник негативний ПЛР-тест – тобто він вийти на роботу у жодному разі не допоможе. Натомість з’явився  медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації і це допоможе повернутися до роботи в «червоній» зоні тим, хто не проходив вакцинацію через протипоказання.

 

Увага, перетин кордону!

Тут головна зміна теж у скороченні строку дії «жовтого» сертифікату. Якщо не бажаєте з 6 грудня сидіти в обов’язковій самоізоляції після повернення в Україну – подбайте про дійсність вашого сертифікату. Бо «жовтий» сертифікат звільнятиме від самоізоляції лише протягом 30 днів з дати введення дози. 

Ще одна зміна стосується відвідування Республіки Індія. Були в Індії більш як 7 днів? Проходите ПЛР або експрес-тест після повернення і в разі негативного результату з 6 грудня зможете не проходити самоізоляцію або обсервацію.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»