• Посилання скопійовано

«єПідтримка» почнеться з 19 грудня: Уряд затвердив порядок

Уряд затвердив порядок отримання і порядок використання чергової карантинної допомоги, яку можна отримати за допомогою «Дії». Докладніше про це в нашій статті

«єПідтримка» почнеться з 19 грудня: Уряд затвердив порядок

Постановою від 09.12.2021 р. №1272 КМУ затвердив:

  • Порядок надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка»;
  • Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка».

Тест постанови і порядків можна переглянути тут.

Передбачається, що Програма «єПідтримка» діє:

  1. з 19 грудня 2021 р. до 18 грудня 2022 р.;
  2. з 13 грудня 2021 р. у пілотному режимі за умови попередньої реєстрації для участі у Програмі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Тобто уся програма почне діяти з 19 грудня і триватиме протягом року. Втім, ті, хто дуже бажає отримати кошти і почати ними користуватися, можуть ще з 13 грудня у пілотному режимі встановити мобільний додаток «Дія» і підтягнути в ньому всю потрібну інформацію (про що далі). Це називається попередньою реєстрацією для участі у Програмі «єПідтримка».

А вже з 19 грудня 2021 року можна буде подати заяву у мобільному додатку «Дія». І отримати кошти, які потім витратити за цільовим призначенням. Що ж, давайте, дізнаємось, як це зробити.

 

Кому надається допомога?

Отримувачем допомоги є фізична особа — громадянин України віком від 18 років, якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків, який має в мобільному додатку Порталу Дія (Дія) сформований сертифікат, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2, однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

Отже, навіть, якщо ви вже пройшли процедуру вакцинації, щоб скористатися «єПідтримкою», у вас має бути встановлений мобільний додаток «Дія». А в цьому додатку – сформований «зелений» сертифікат. 

А якщо немає мобільного пристрою, застосунку «Дія» або банківського застосунку? Як відповідають на порталі «Дія», наразі триває розробка варіантів виплат не через «Дію». Реалізація на боці Мінекономіки та запланована на 2022 рік. Принаймні, у постанові № 1272 поки що про це не йдеться. Але цілком можливо, що у наступному році отримати допомогу буде можна не за допомогою «Дії». Звісно, що отримати її зможуть ті, хто не скористався мобільним варіантом отримання допомоги (два рази цю допомогу не нададуть!).

Але і цього замало. Наразі для отримання допомоги у фізособи обов'язково повинен бути номер облікової картки платника податків. Якщо фізособа офіційно відмовилася від нього – допомоги за постановою № 1272 вона не отримає. Однак портал «Дія» повідомляє, що  у 2022 році буде розроблятися спосіб отримання 1000 грн для громадян, які не мають РНОКПП.

 

В якій сумі надається допомога?

Про це ті, хто уважно читають наші новини, вже знають. Це та сама 1000 грн вакцинованим, про яку Уряд говорить вже близько місяця. Не більше і не менше, допомога надається заявникам в однаковому розмірі.

 Зверніть увагу: допомога ця добровільна. Тобто якщо ви не звернулися по допомогу, на вас ці гроші і не виділять.

 

Як надається допомога?

Допомога надається отримувачам допомоги виключно для придбання у безготівковій формі з використанням платіжних карток та/або їх реквізитів послуг у сферах культури, фізичної культури і спорту, здійснення внутрішніх пасажирських перевезень залізничним та авіаційним транспортом, а також для придбання книжок у суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність у зазначених сферах на території України, зареєстрованих відповідно до законодавства, та яким банком-еквайром встановлено код категорії продавця (Merchant Category Code, далі — МСС-код) з переліку, наведеного у додатку 1 до Порядку надання допомоги.

Тобто:

  • тисяча гривень не надається готівкою;
  • цю тисячу гривень ви не зможете витратити на харчові продукти або ліки, сплатити нею комунальні послуги, наприклад;
  • держава подбала про цільовий напрямок використання виділених коштів. І напрямок цей буде – для підтримки окремих видів бізнесів. Які, як вважає Уряд, найбільш постраждали під час карантину.

Перелік сфер діяльності (за МСС-кодами), які отримають державну допомогу за зазначені кошти, ось такий.

ПЕРЕЛІК
сфер діяльності та кодів категорії продавця
(Merchant Category Code)

 Сфера діяльності

МСС-код

Культура

5942

 

7832

 

7922

 

7929

 

7991

Пасажирські внутрішні перевезення залізничним та авіаційним транспортом

4112

 

4511

Фізична культура і спорт

7941

 

7997

 

Якщо категорія вашого бізнесу відповідає одній з категорій (МСС-код має відповідати одному з кодів у постанові), на які розрахована послуга  «єПідтримка», він автоматично долучиться до програми.

Заявку відправляти не потрібно, клієнти вже можуть сплачувати за ваші послуги та товари карткою  «єПідтримка».

Щоб за ваші послуги або товари можна було розрахуватись карткою «єПідтримка», у вас мають бути:

  • 1. POS-термінал.
  • 2. МСС-код, який відповідає одному з кодів з постанови №1272.

Про це вказували на підставі роз’яснень Дії тут.

Розшифруємо коди, зазначені у додатку 1 до Порядку надання допомоги:

5942 – це книжкові магазини

7832 – це кінотеатри

7922 – це театри, театральні групи, а також театральні продюсерські агентства

7929 – це музичні групи, оркестри, комедіанти та фокусники

7991 – це туристичні атракціони і шоу, виставки (крім художніх)

4112 – як зазначено в таблиці, це пасажирські внутрішні перевезення (залізничні та авіатранспортні).  Сюди ж можна додати і 4511 – це код авіаліній

7941 – це спортивні клуби (професійна та напівпрофесійні), спортивні арени і стадіони, любительські та комерційні спортивні змагання

7997 – це спортивні змагання в клубах, які вимагають членства. Наприклад, у гольф-клубах, тенісних клубах, яхт-клубах тощо.

Отже, допомога надається виключно для придбання у безготівковій формі:

  •  послуг у сферах культури, фізичної культури і спорту,
  • здійснення внутрішніх пасажирських перевезень залізничним та авіаційним транспортом,
  • а також для придбання книжок у суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність у зазначених сферах на території України, зареєстрованих відповідно до законодавства.

При цьому вирішальне значення матиме не товар, а МСС-код, присвоєний певному бізнесу. Наприклад, книжки за кошти допомоги можна буде придбати у книгарнях, книжкових магазинах тощо. Але не можна буде придбати, наприклад, у супермаркеті.

 

Що треба зробити для оформлення допомоги?

Для оформлення допомоги отримувачу допомоги необхідно:

відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги (в одному з банків України, з яким Мінцифри укладено відповідний договір інформаційної взаємодії, та/або перевірити номер поточного рахунка (за стандартом IBAN) отримувача допомоги для виплати допомоги, інформація щодо якого передана банком та який наявний у мобільному додатку Порталу Дія (Дія).

установити мобільний додаток Порталу Дія (Дія), та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію. Але скоріш за все, він у вас вже є;

обрати у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) послугу  «єПідтримка» і пройти процедуру оформлення заяви.

Заяву можна буде подати з 19 грудня 2021 року по 18 грудня 2022 року!  Але щоб отримати допомогу вже у 2021 році, заяву треба подати до 29 грудня – про це ми писали тут.

Ось так цей алгоритм наводить «Дія»:

Щодо спецрахунка: поки що на сайті «Дія» у якості партнерів зазначено 4 банки:

  • А-банк
  • Альфа-банк
  • Монобанк
  • Укргазбанк

Але говориться, що список банків-партнерів буде поповнюватись у міру їх підключення до «єПідтримки». Переглянути їх можна тут.

Зокрема, наразі вже й Приватбанк почав видавати спецкартки. Про це тут.

Зверніть увагу:

  • Спецрахунок діятиме 4 місяці і закриватиметься автоматично (без заяви власника). Навіть навпаки: забороняється закриття  спецрахунка банком за ініціативою отримувача допомоги.
  • Забороняється перерахунок отримувачами допомоги коштів з спецрахунка на інші рахунки.
  • Спецрахунок не підлягає поповненню.
  • Забороняється зняття готівки зі спецрахунка
  • Послуги банку, пов’язані з відкриттям, закриттям та обслуговуванням поточного рахунка, а також емісії та обслуговування платіжних карток отримувача допомоги надаються безоплатно.

 

Гаразд, кошти мають зарахувати на спецрахунок. А скільки чекати?

Як зазначено у Порядку надання допомоги, після підтвердження наявної у мобільному додатку «Дія» інформації отримувачем допомоги, інформація про нього потрапляє до Реєстру отримувачів допомоги , який формується відповідно до Порядку використання коштів, затвердженого цією ж постановою № 1272.

Далі проводиться обробка персональних даних отримувачів допомоги. І отримувачу допомоги автоматично надходить повідомлення про результати обробки інформації для отримання допомоги.

Портал «Дія» обіцяє: якщо є повідомлення про успішну реєстрацію заяви, значить, в Мінекономіки її прийняли та протягом 10 днів 1000 грн буде зараховано.

 

Гроші отримано. Що далі?

Отримувач допомоги протягом 4 місяців з дня зарахування на поточний рахунок допомоги має право на власний розсуд обрати одну або кілька різних послуг або книжок, надання або реалізація яких здійснюється суб’єктами господарювання у сферах, які ми зазначили вище. 

Зверніть увагу: 4 місяця тут зазначено не випадково. Адже спецрахунок закривається банком (без заяви отримувача допомоги) через чотири місяці з дня зарахування допомоги! Тобто використати отримані кошти можна протягом строку дії спецрахунка. Для цього треба здійснити розрахунок за придбання відповідних товарів або послуг, в тому числі через Інтернет.

Так, портал «Дія» пропонує такий приклад використання коштів: Чи можна витратити кошти в декілька платежів у різних категоріях?

Витрачати 1000 грн можна в різних надавачів послуг, не обов’язково одноразово.

Наприклад:

  • Отримали на картку 1000 гривень.
  • Придбали квиток на потяг за 560 гривень (залишок — 440 гривень).
  • Придбали квиток у театр за 150 гривень (залишок — 290 гривень).
  • Хочете придбати фітнес-абонемент за 500 гривень. Сплачуєте 290 гривень зі спеціальної картки та доплачуєте додатково 210 гривень.
  • Вітаємо, гроші витрачені під 0.

 

А що як людина бажає повернути те, що придбала?

Якщо товар повертається або людина відмовляється від отримання послуги (розриває договір), то кошти їй повертаються. При цьому кошти, сплачені за рахунок допомоги, мають повернутися на спецрахунок – адже ми пам'ятаємо, що зняти ці кошти або перевести їх на інший свій рахунок фізособа не вправі. 

Про цю процедуру не йдеться у порядках, затверджених постановою № 1272, але про те, що таке повернення коштів можливе і повинно проводитися, говорить у відповідях на запитаннях бізнесу портал «Дія» тут.

 

А що буде із отриманими, але не використаними коштами?

У разі невикористання протягом 4 місяців з дати зарахування допомоги або використання допомоги не в повному обсязі протягом зазначеного періоду, невикористані кошти протягом 3 операційних днів після завершення цього строку повертаються банком на рахунок для зарахувань коштів допомоги АТ “Ощадбанк”, з обов’язковим зазначенням реквізитів рахунка, ПІБ (за наявності), реєстраційного номера облікової картки платника податків отримувача допомоги та підстави повернення коштів. АТ “Ощадбанк” протягом 3 операційних днів з дня повернення коштів  перераховує їх на небюджетний рахунок Мінекономіки.

Тобто невикористані кошти повертаються в бюджет.  

А оскільки існує заборона передавати такі кошти іншим особам, то повертаються в бюджет і суми допомоги у разі смерті або набрання законної сили рішенням суду про визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим отримувача допомоги. Тобто у спадщину ці кошти не потрапляють.

***

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»