• Посилання скопійовано

Ще одна спроба ВРУ зробити військовий облік жінок добровільним: законопроєкт

У Раді зареєстровано ще один альтернативний законопроєкт №6482-2 щодо вдосконалення вимог порядку взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних

Ще одна спроба ВРУ зробити військовий облік жінок добровільним: законопроєкт

Нагадаємо, що Законом №1357-IX було внесено зміни до п. 11 ст. 1 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу». Наразі ним передбачено, що  жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони України, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Згідно з наказом МОУ від 11.10.2021 №313 (про нього ми писали тут) майже всі жінки України, віком від 18 до 60 років, зобов’язані стати на військовий облік, не дивлячись на те, що багато з перерахованих спеціальностей та/або професій навряд чи будуть задіяні Збройними Силами України.

І ось нардепи намагаються виправити це:

  • 28 грудня у ВРУ було зареєстровано законопроєкт №6482 "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Ним було передбачено, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних. Про нього ми писали тут;
  • 29 грудня з'явився альтернативний законопроєкт №6482-1Його автором э нардеп Д. Костюк ("Слуга народу"). Ним пропонується визначити, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних за власним бажанням. Жінки, які мають медичну спеціальність та/або професію, беруться на військовий облік військовозобов’язаних. Новини про цей проєкт читайте тут.

І ось 11 січня 2022 року О. Гончаренко зареєстрував ще один альтернативний законопроєкт №6482-2.

Ним пропонується повернутися до попередньої редакції частини одинадцятої статті 1 Закону, де було визначено, що жінки, які мають фах, споріднений з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому КМУ, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я, віком та сімейним станом, беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Тобто нормою повертається право саме КМУ визначати вид професійної діяльності, удосконаленої шляхом спеціальної підготовки, спорідненої з відповідною військово-обліковою спеціальністю.

Також законопроєктом доповнюється частина одинадцята нормою, згідно з якою жінки, придатні до військової служби,  за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік за  віком:  до  50  років  -  за офіцерськими званнями, до 45 років - за іншими військовими званнями.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»