• Посилання скопійовано

УВАГА! Воєнний стан в Україні: що потрібно знати?

Згідно з Указом Президента №64/2022, воєнний стан запроваджується з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб

УВАГА! Воєнний стан в Україні: що потрібно знати?

Сьогодні вранці, 24 лютого, Росія розпочала нову військову операцію проти нашої держави. З цим звернувся до українського народу Президент України. Далі ним було оперативно підписано Указ №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», а народні депутати затвердили цей документ 300 голосами.

Згідно з Указом, воєнний стан запроваджується з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Таке рішення ухвалено у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони й відповідно до українського законодавства.

Військове командування разом із МВС, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування має забезпечити передбачені Законом «Про правовий режим воєнного стану» заходи й повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

 

Що означає воєнний стан?

Воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

Він передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

 

Як воєнний стан може вплинути на життя українців?

У Законі про правовий режим воєнного стану прописані можливі обмеження для громадян України під час дії воєнного стану. Серед них:

  • обов'язкова трудова повинність,
  • відчуження особистого майна,
  • обмеження пересування громадян, транспортних засобів,
  • комендантська година,
  • заборона на торгівлю зброєю, алкоголем і хімічними препаратами,
  • заборона на проведення масових заходів, мітингів, страйків,
  • контроль роботи телевізійних і радіо центрів, засобів масової інформації,
  • обмеження користування засобами зв'язку, в т. ч. Інтернетом,
  • заборона діяльності партій, громадських організацій, які несуть загрозу незалежності країни її територіальній цілісності, підривають безпеку, пропагують війну,
  • заборона військовозобов'язаним змінювати місце проживання.

Однак не всі зазначені заходи можуть застосовуватися в повному обсязі. Список конкретних обмежень і заборон прописується в Указі президента.

У ньому зазначено, що у зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

 

Що робити роботодавцю через воєнний стан?

Наведемо поради для роботодавців щодо роботи працівників під час воєнного часу. Зокрема, можна перевести на дистанційку, простій або надати відпустку. Про це читайте тут.

 

Що з роботою банків, продажем валюти та готівкою через воєнний стан?

НБУ навів правила роботи банківської системи та валютного ринку з 24 лютого 2022 року в умовах воєнного стану по всій території України.

Зокрема, призупинено роботу валютного ринку України, крім операцій продажу іноземної валюти клієнтами, обмежено зняття готівки з рахунку клієнта в обсязі 100 тис. грн на день. Більше читайте у цій новині.

 

Як працюють медзаклади під час воєнного стану?

МОЗ зауважив, що під час дії воєнного стану всі медичні заклади надаватимуть допомогу всім, хто її потребує. Крім того:

  • припиняються планові госпіталізації та операції до окремого розпорядження;
  • у медичних закладах сформовано запас медикаментів, медичних виробів, розхідних матеріалів, інфузійних розчинів та ін. Є чіткі механізми поповнення запасів та їх оновлення;
  • усі лікарні забезпечені автономними джерелами живлення.

Залучені усі регіональні центри екстреної медичної допомоги, які забезпечують безперебійне, безвідмовне та цілодобове надання екстреної медичної допомоги.

 

Мапа найближчих бомбосховищ по всій Україні: як їх знайти?

У ДСНС показали, де знайти найближче бомбосховище, опублікувавши актуальну карту.

 

Обмеження на виїзд за кордон для чоловіків від 18 до 60 років

Указом Президента від 24.02.2022 р. №69/2022 в Україні запроваджено загальну мобілізацію. Вона проводиться протягом 90 діб із дня набрання чинності цим Указом. Слідом за цим ДМСУ повідомила про обмеження на виїзд за межі України на період воєнного стану чоловікам від 18 до 60 років. А 5 лютого ДМСУ навела низку винятків, що дозволяють громадянам усе ж перетнути державний кордон.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»