• Посилання скопійовано

Заборону на пересування Україною військовозобов’язаних приберуть зі законів

З'явився текст законопроєкта №7522 щодо безперешкодного переміщення призовників, військовозобов'язаних та резервістів територією України без отримання відповідного дозволу у військкоматі

Заборону на пересування Україною військовозобов’язаних приберуть зі законів

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну оголосили загальну мобілізацію. У зв'язку з цим набрали чинності певні обмеження щодо виїзду з території проживання (перебування) для деяких військовозобов'язаних за кордон.

Проте 5 липня у Генштабі повідомили, що обмеження будуть і для чоловіків під час пересування в межах країни. Для виїзду за межі місць перебування військовозобов'язані чоловіки повинні отримати дозвіл.

Це має законодавче підтвердження. Так, частиною четвертою статті 37 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу», частиною шостою статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та пунктом 16 частини 1 статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» встановлено, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

Проте, враховуючи суспільний резонанс та необхідність відновлення економіки країни, ведення волонтерської діяльності зазначена норма потребує перегляду та виключення. На цьому, до речі, наголосив й Президент. А слідом начальник Генерального штабу ЗСУ з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола питання щодо дозволів на пересування скасував дію Порядку видачі дозволів на виїзд військовозобов'язаним  з відправленням на доопрацювання.

Крім того, 5 липня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7522 "Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку виїзду призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання в межах України".

Ним пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів, які передбачають скасування заборони виїзду призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його офіційного опублікування.

***

Читайте також

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»