• Посилання скопійовано

Які жінки повинні будуть стати на військовий облік: нові деталі від заступниці міністра оборони

За словами Ганни Маляр, для ЗСУ залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. Тож саме їх внесуть в оновлений перелік для постановки на військовий облік жінок

Які жінки повинні будуть стати на військовий облік: нові деталі від заступниці міністра оборони

Передісторія

Нагадаємо, що Наказом №313 наприкінці 2021 року було затверджено перелік професій жінок, які підлягають обов'язковому військовому обліку в Україні (ми про це писали тут).

Потім після масових негативних коментарів Міноборони обіцяло значно скоротити цей перелік. Ми про це зазначали тут

І ось Наказом Міноборони від 07.02.200 р. №35 було затверджено нову редакцію Наказу №313. Він почав діяти з 1 квітня.

Наказ №35 містить два переліки:

  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Його можна переглянути тут. Перелік налічує 14 професій. За старим – їх було 35. Бухгалтери в ньому є!
  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Його можна переглянути тут. Цей перелік налічує 76 споріднених спеціальностей. Серед них так і залишили облікові спеціальності.

Цим наказом було також доручено головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити:

  1. взяття жінок на військовий облік військовозобов'язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних, з 1 жовтня 2022 року;
  2. щороку до 1 березня здійснення Генеральним штабом Збройних Сил України заходів щодо внесення (за необхідності) змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних, з урахуванням першочергових потреб у мобілізаційних ресурсах та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

Потім вже у липні вказувалося, що  обовʼязковий військовий облік жінок відміняється.

Головним управлінням персоналу Генерального штабу Збройних Сил України опрацьовано пропозиції щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних лише за їхньою згодою. Про це ми писали тут

 

Що наразі у планах Міноборони щодо військового обліку жінок

19 серпня у Телеграм-каналі заступниці міністра оборони Ганни Маляр було розміщено пост щодо військового обліку жінок.

У ньому Ганна Маляр наголосила, що Генеральний штаб ЗСУ  опрацював питання застосування Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік, та проаналізував поточну потребу у мобілізації жінок.

Досвід розгортання всіх військових частин ЗСУ та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі не має гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Водночас для ЗСУ залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

Зважаючи на це, Головним управлінням персоналу Генерального штабу ЗСУ пропонується внесення таких змін до відповідних законодавчих і нормативних актів в частині взяття жінок на військовий облік:

  1. скорочення Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних – відповідно до нинішніх потреб ЗСУ; 
  2. добровільність постановки на військовий облік жінок, які одержали спеціальності, що міститимуться у доопрацьованому переліку; 
  3. визначити, що організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі

Зауважимо, що наразі немає навіть розробленого проєкту наказу. Але ми стежимо за цим. Тож як тільки зʼявиться якась офіційна інформація обовʼязково про це повідомимо.

***

Більше новин про військовий облік жінок читайте за посиланням.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»