• Посилання скопійовано

СГ на своїх сайтах та в соцмережах мають обовʼязково використовувати держмову

Усі українські сайти повинні мати стартову сторінку державною мовою. Версія інтернет-представництва державною мовою за обсягом та змістом повинна мати не менше інформації, ніж іншомовні версії. На цьому наголосив Уповноважений із захисту державної мови

СГ на своїх сайтах та в соцмережах мають обовʼязково використовувати держмову

Усі українські сайти повинні мати стартову сторінку державною мовою. На цьому наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

Все, що перебуває на території України у різних сферах і стосується громадян України, має бути забезпечене українською мовою. Це діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування, освіта, сфера обслуговування, інтернет - все має бути державною. Коли ви заходите до інтернету, то стартова сторінка усіх сайтів українських має бути українською мовою. У кого цього немає, це порушення мовного законодавства, і треба сигналізувати на адресу нашого Секретаріату. Ми будемо вживати відповідних заходів реагування”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Уповноважений вказав, що за 5 місяців 2023 року на адресу Секретаріату надійшло 1650 звернень громадян про порушення мовного Закону, третина з яких стосувалася саме відсутності стартової сторінки українською в користувацьких інтерфейсах.

“Це інтернет-магазини, сайти окремих медіа. По усіх них ми працюємо і приводимо їх до норм закону. У нас є факти накладення санкцій у вигляді попереджень або штрафів. Це абсолютно дієво”, - сказав Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що відповідно до частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” інтернет-представництва (в тому числі вебсайти, вебсторінки в соціальних мережах) органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, медіа, зареєстрованих в Україні, а також суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та зареєстровані в Україні, виконуються державною мовою. Поряд з версією інтернет-представництв (у тому числі вебсайтів, вебсторінок у соціальних мережах), виконаних державною мовою, можуть існувати версії іншими мовами. Версія інтернет-представництва державною мовою за обсягом та змістом повинна мати не менше інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні. Ця норма почала діяти з 16 липня 2022 року.

***

Читайте також:

Джерело: Уповноважений із захисту державної мови

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»